Widzicie kochani jaka jestem SZprytna - poczekałam,aż odpoczniecie sobie po Tłustym Czwartku, żebyście u mnie mogli pojeść pysznych chruścików :D
Nie wiem skąd wzięłam przepisa, ale są meeega pyszne :)
Faworki z trzech mąk:
szklanka mąki pszennej (wrocławska, poznańska, luksusowa), szklanka mąki tortowej, szklanka mąki krupczatki, 7 żółtek, łyżka spirytusu (lub octu), 250 g śmietany 18% lub 22%, łyżka cukru waniliowego, szczypta soli.
Wszystkie mąki przesiać, dodać żółtka, śmietanę, spirytus, cukier waniliowy, sól i zagnieść jednolite, gładkie ciasto. Gdy ciasto osiągnie aksamitną konsystencję należy je kilka razy dość mocno zbić wałkiem, aby było dobrze napowietrzone.
Smacznego :))
Dziękuję kochani za troskę, pamięć i komentarze :) Jestem zasypana robotą, więc zalegam z komentarzami u Was......obiecuję,że do czerwca się wyrobię ;))
Buuuziiiiakiii :*
dodane na fotoforum:
jmania 2014-03-01
pączki już mi przeszły więc faworki z miłą chęcią zjem, Kasiu narazie nie mam swojej strony, weszłam na kuchnię Broni i znałazłam znajomą; wiesz co cieszę się że jesteś kochana
krycha2 2014-03-01
Zmałpuje Twój przepis i jutro upiekę...a robotą się nie przejmuj...robota nie zając ,nie ucieknie...
krysty9 2014-03-01
a jaka to mąka pszenna ? Bo przecież tortowa to też pszenna i krupczatka takoż. Tylko że każda ma inny procent popiołu a krupczatka jest pszenną o grubszym ziarnie
kimeraj 2014-03-01
re: Krysiu, nie wnikajmy w struktury mąk :)) W sklepie jest mąka tortowa i pszenna, i takoweż trzeba użyć do faworków :) Ja mam mąkę z młyna, więc do kompletu musiałam dokupić tortową i krupczatkę.
anad60 2014-03-01
Kasiu jak zapraszasz to oczywiście
że ja chętnie pojem u Ciebie...
u mnie dopiero Torcicho jutro kroję
a więc hulaj dusza piekła nie ma....jemyyyyy *;*
Pozdrawiam i życzę udanego wieczoru :))
krysty9 2014-03-01
re: ale ja nie mam młyna tylko sklep najzwyklejszy. I na torebkach z maką pisze np. pszenna tortowa, pszenna luksusowa, pszenna wrocławska i najczęściej podany jest typ :405, 450, 550, 650. Naprawdę nie spotkałam jeszcze mąki gdzie pisze tylko pszenna mąka bez oznaczenia typu. A użyty typ ma ogromne znaczenie. Spróbuj upiec biszkopt z pszennej wrocławskiej czy tortowej i zobaczysz różnicę. To samo przy wypiekach drożdżowych.
kimeraj 2014-03-01
re: Poza tym, skoro na torebkach z mąką jest napisane, mąka tortowa, wrocławska, poznańska, krupczatka......a my do przepisu mamy wykorzystać tortową, krupczatkę i INNĄ mąkę pszenną, to wiadomo,że trzeba wziąć każdą inną oprócz właśnie tortowej i krupczatki....
niusia1 2014-03-01
ale ludziska maja problema z tą mąką no nie? haha!-a faworki super masz i cała furę nasmażylaś; ja robię na proszku i jeszcze mniej roboty;
krysty9 2014-03-01
nie odbieraj tego jako czyjąś złośliwość. Po prostu chcę wiedzieć jakiej mąki użyć. I to wszystko. A mąka mące nie jest równa. I o ile do drożdżowych bardzo chętnie używam luksusowej typ 550 lub typ 650 to na pewno nie użyję mąki wrocławskiej. Ot i wszystko
kimeraj 2014-03-01
re: Krysiu, nie odbieram tego jako złośliwość, tylko po prostu zdziwił mnie mączny problem........
Na szczęście nie jestem takim geniuszem kulinarnym i nie muszę się zastanawiać, czy mąka typ 550 jest do pierogów, czy do drożdżowego, czy do biszkopta. W sklepach na torebkach mam napisane nazwy mąk, mam takie kupić i kupuję. To wszystko.
Pozdrawiam :)
niusia1 2014-03-01
re: a ja się uśmiałam,bo ludzie chyba nie mają pojęcia,że możesz upiec z jednej i jak ma się udać to się uda haha-
alik61 2014-03-01
ależ narobiłaś Kasieńko rabanu z tym przepisem...a ja Cię buziakuję za Twoje cudowne pozytywne szaleństwo!!!:)...a na bleeeeeewpisy nei reaguj!!!wybierz "swoich";)
pola6 2014-03-01
Chruściki wspaniale wyglądają i na pewno w Kasi wykonaniu są przepyszne, tak jak wszystko, co ta "pracowita Pszczółka "robi!!!
Chciałabym mieć tylko w kilku procentach wziętych od robotnej Kaśki synowe.
baygel1 2014-03-01
Ja z jednej mąki robię wszystko. Jak ma wyjść to wyjdzie a jak nie to tez dobre :)
hbabik 2014-03-01
KASIU,KASIU,KATARZYNO...JA POPROSZĘ KAŻDĄ ILOŚĆ TYCH TWOICH SUPER FAWORKÓW,BO JAK NIE DOSTANĘ....TO ZJEM MONITOR I TYLE WAS BĘDĘ WIDZIAŁA......PYCHA...
alkaa 2014-03-01
jeśli jeszcze coś zostało to skubnę chruścika...a ja jeszcze jutro smażę pączki...to się wymienimy hahaha
ela05 2014-03-02
SMAKOWITE CHRUŚCIKI KASIEŃKO!
........•¤»((¯♥¯))«¤• PIĘKNEJ
.....•¤»((¯♥¯))«¤• NIEDZIELI
• ¤»((¯♥¯))«¤• ŻYCZĘ:)
•♥• CIEPLUTKO POZDRAWIAM.
•♥• UŚMIECH ZOSTAWIAM:)**
danutaw 2014-03-02
Witaj Kasieńko :)
Czy dla mnie zostało coś z tych Twoich chruścików..., )
Ja chętnie bym teraz siadła i talerz faworków schrupała .., Uwielbiam , a Twoje.., zapewne......specjał :)
Pozdrawiam :)