Jestem!!! I zapraszam na faworki :D

Jestem!!! I zapraszam na faworki :D

Widzicie kochani jaka jestem SZprytna - poczekałam,aż odpoczniecie sobie po Tłustym Czwartku, żebyście u mnie mogli pojeść pysznych chruścików :D

Nie wiem skąd wzięłam przepisa, ale są meeega pyszne :)

Faworki z trzech mąk:

szklanka mąki pszennej (wrocławska, poznańska, luksusowa), szklanka mąki tortowej, szklanka mąki krupczatki, 7 żółtek, łyżka spirytusu (lub octu), 250 g śmietany 18% lub 22%, łyżka cukru waniliowego, szczypta soli.

Wszystkie mąki przesiać, dodać żółtka, śmietanę, spirytus, cukier waniliowy, sól i zagnieść jednolite, gładkie ciasto. Gdy ciasto osiągnie aksamitną konsystencję należy je kilka razy dość mocno zbić wałkiem, aby było dobrze napowietrzone.
Smacznego :))

Dziękuję kochani za troskę, pamięć i komentarze :) Jestem zasypana robotą, więc zalegam z komentarzami u Was......obiecuję,że do czerwca się wyrobię ;))

Buuuziiiiakiii :*

dodane na fotoforum:

jmania

jmania 2014-03-01

pączki już mi przeszły więc faworki z miłą chęcią zjem, Kasiu narazie nie mam swojej strony, weszłam na kuchnię Broni i znałazłam znajomą; wiesz co cieszę się że jesteś kochana

krycha2

krycha2 2014-03-01

Zmałpuje Twój przepis i jutro upiekę...a robotą się nie przejmuj...robota nie zając ,nie ucieknie...

krysty9

krysty9 2014-03-01

a jaka to mąka pszenna ? Bo przecież tortowa to też pszenna i krupczatka takoż. Tylko że każda ma inny procent popiołu a krupczatka jest pszenną o grubszym ziarnie

kimeraj

kimeraj 2014-03-01

re: Krysiu, nie wnikajmy w struktury mąk :)) W sklepie jest mąka tortowa i pszenna, i takoweż trzeba użyć do faworków :) Ja mam mąkę z młyna, więc do kompletu musiałam dokupić tortową i krupczatkę.

anad60

anad60 2014-03-01

Kasiu jak zapraszasz to oczywiście
że ja chętnie pojem u Ciebie...
u mnie dopiero Torcicho jutro kroję
a więc hulaj dusza piekła nie ma....jemyyyyy *;*
Pozdrawiam i życzę udanego wieczoru :))

baygel1

baygel1 2014-03-01

To może skubnę u Ciebie coś ? np. ze trzy :)

krysty9

krysty9 2014-03-01

re: ale ja nie mam młyna tylko sklep najzwyklejszy. I na torebkach z maką pisze np. pszenna tortowa, pszenna luksusowa, pszenna wrocławska i najczęściej podany jest typ :405, 450, 550, 650. Naprawdę nie spotkałam jeszcze mąki gdzie pisze tylko pszenna mąka bez oznaczenia typu. A użyty typ ma ogromne znaczenie. Spróbuj upiec biszkopt z pszennej wrocławskiej czy tortowej i zobaczysz różnicę. To samo przy wypiekach drożdżowych.

kimeraj

kimeraj 2014-03-01

re: Poza tym, skoro na torebkach z mąką jest napisane, mąka tortowa, wrocławska, poznańska, krupczatka......a my do przepisu mamy wykorzystać tortową, krupczatkę i INNĄ mąkę pszenną, to wiadomo,że trzeba wziąć każdą inną oprócz właśnie tortowej i krupczatki....

niusia1

niusia1 2014-03-01

ale ludziska maja problema z tą mąką no nie? haha!-a faworki super masz i cała furę nasmażylaś; ja robię na proszku i jeszcze mniej roboty;

krysty9

krysty9 2014-03-01

nie odbieraj tego jako czyjąś złośliwość. Po prostu chcę wiedzieć jakiej mąki użyć. I to wszystko. A mąka mące nie jest równa. I o ile do drożdżowych bardzo chętnie używam luksusowej typ 550 lub typ 650 to na pewno nie użyję mąki wrocławskiej. Ot i wszystko

kimeraj

kimeraj 2014-03-01

re: Krysiu, nie odbieram tego jako złośliwość, tylko po prostu zdziwił mnie mączny problem........
Na szczęście nie jestem takim geniuszem kulinarnym i nie muszę się zastanawiać, czy mąka typ 550 jest do pierogów, czy do drożdżowego, czy do biszkopta. W sklepach na torebkach mam napisane nazwy mąk, mam takie kupić i kupuję. To wszystko.
Pozdrawiam :)

ewaiza

ewaiza 2014-03-01

My juz pojadlysmy swoje ,to teraz zabieramy sie za Twoje.
Milego wieczoru.:)

niusia1

niusia1 2014-03-01

re: a ja się uśmiałam,bo ludzie chyba nie mają pojęcia,że możesz upiec z jednej i jak ma się udać to się uda haha-

alik61

alik61 2014-03-01

ależ narobiłaś Kasieńko rabanu z tym przepisem...a ja Cię buziakuję za Twoje cudowne pozytywne szaleństwo!!!:)...a na bleeeeeewpisy nei reaguj!!!wybierz "swoich";)

alik61

alik61 2014-03-01

Jesteś cudna!!:)

alia19

alia19 2014-03-01

Po co się stresować mąkami,kupiłam 450 i faworki pycha

astra40

astra40 2014-03-01

uwielbiam chruściki:) Twoje wyglądają przepysznie, już czuję jak chrupią:)))

tomeksc

tomeksc 2014-03-01

ja już ma dosyć słodyczy i pączków na pół roku

pola6

pola6 2014-03-01

Chruściki wspaniale wyglądają i na pewno w Kasi wykonaniu są przepyszne, tak jak wszystko, co ta "pracowita Pszczółka "robi!!!
Chciałabym mieć tylko w kilku procentach wziętych od robotnej Kaśki synowe.

ewa35

ewa35 2014-03-01

Zabieram kilka i uciekam -:)pozdrawiam i buziaczki przesylam-:)

hancia

hancia 2014-03-01

Kasiu Twoje faworki są super :) pozdrawiam i zostawiam buziaczka

misia51

misia51 2014-03-01

Serdecznie pozdrawiam i życzę miłych wieczornych chwil ,spokojnej nocy,buziaki

baygel1

baygel1 2014-03-01

Ja z jednej mąki robię wszystko. Jak ma wyjść to wyjdzie a jak nie to tez dobre :)

hbabik

hbabik 2014-03-01

KASIU,KASIU,KATARZYNO...JA POPROSZĘ KAŻDĄ ILOŚĆ TYCH TWOICH SUPER FAWORKÓW,BO JAK NIE DOSTANĘ....TO ZJEM MONITOR I TYLE WAS BĘDĘ WIDZIAŁA......PYCHA...

alkaa

alkaa 2014-03-01

jeśli jeszcze coś zostało to skubnę chruścika...a ja jeszcze jutro smażę pączki...to się wymienimy hahaha

anita591

anita591 2014-03-02

Idzie wiosna przez łąki
Robi wielkie porządki, Pozdrawiam w niedzielny poranek

ela05

ela05 2014-03-02

SMAKOWITE CHRUŚCIKI KASIEŃKO!

........•¤»((¯♥¯))«¤• PIĘKNEJ
.....•¤»((¯♥¯))«¤• NIEDZIELI
• ¤»((¯♥¯))«¤• ŻYCZĘ:)
•♥• CIEPLUTKO POZDRAWIAM.
•♥• UŚMIECH ZOSTAWIAM:)**

olesja

olesja 2014-03-02

Pozdrawiam, piekna focia..:-)
Życzę miłego popołudnia .:-)

danutaw

danutaw 2014-03-02

Witaj Kasieńko :)
Czy dla mnie zostało coś z tych Twoich chruścików..., )
Ja chętnie bym teraz siadła i talerz faworków schrupała .., Uwielbiam , a Twoje.., zapewne......specjał :)
Pozdrawiam :)

dodaj komentarz

kolejne >