Kapustka czerwona z kminkiem, cebulką i jabłkiem.
Z potrójnej porcji wyszły mi 23 słoiczki
po dużym majonezie.
3 kg czerwonej kapusty, 1 kg jabłek, 1/2 kg cebuli.
Kapustę poszatkować. Posypać płaską łyżką soli, wymieszać. Cebulę obrać, pokroić w półplasterki, posypać łyżeczką soli. Warzywa odstawić na 24 godziny.
ZALEWA: szklanka octu, 9 szklanek wody, łyżeczka ziaren kminku, 6 ziaren ziela angielskiego, 6 łyżek cukru, 2 łyżki soli.
Składniki zalewy zagotować.
Kapustę i cebulę odcisnąć, zalać gorącą zalewą i gotować 45 minut. Pod koniec gotowania dodać obrane i starte na tarce o dużych oczkach jabłka, chwilę gotować. Gorącą sałatkę przełożyć do słoików.
Słoiki uzupełnić gorącą zalewą. Na wierzch do każdego słoika wlać łyżeczkę oleju słonecznikowego, zamknąć. Pasteryzować 15-20 minut.
Kapustka jest przepyszna! Polecam :)
dodane na fotoforum:
danutaw 2014-10-07
..szalejesz Kasiu z tymi przetworami na zimę..., takiej sałatki jeszcze nie robiłam.., może spróbuję, jak tak zachwalasz...!)
Buziaczki Ci ślę moja kochana...!)
kbz1954 2014-10-07
Fajnie ,że jest przepis, podziwiam jak dajesz radę to wszystko zrobić.Pozdrawiam milutko :)
jmania 2014-10-07
Dzięki Tobie Kasiu mam przepisy na sałatki bo tej też nie znałam; duża buzka, ,pozdrawiam serdecznie
danka1 2014-10-07
smakowite zapasy
annorl1 2014-10-07
piwniczka widzę się zapełnia :)
siaba 2014-10-08
Kasiu,ile słoiczków wychodzi z takiej ilości?
Wygląda bardzo apetycznie to sałatka.
Pozdrawiam ,miłego dnia.
tomeksc 2014-10-08
Dobrym ludziom pogoda sprzyja, na słoneczko trzeba sobie zasłużyć.
U mnie też pogoda od wczoraj paskudna.
alka10 2014-10-08
UWIELBIAM TAKĄ KAPUCHĘ ALE NIKT MI NIE CHCE TAKIEJ ZROBIĆ..:((((
POZDRAWIAM SERDECZNIE I ZAWSZE PODZIWIAM TWOJE SZALEŃSTWA DZIEWCZYNO-PAAA,MIŁEGO POPOŁUDNIA:))0