Przepis od naszej anulkaz
600 g schabu karkowego (część karkówki od strony schabu),
600 g łopatki wieprzowej, 3 duże jajka, 2 cebule średnie,
3/4 szklanki bułki tartej (jeżeli mięso jest bardzo chude wystarczy 1/2 szklanki), sól, 1/2 szklanki wody, pieprz ziołowy lub prawdziwy, ząbek czosnku (jak ktoś lubi).
Mięso zmielić razem z cebulą,dodać bułkę tartą,sól,sporo pieprzu, jajka, czosnek, wodę i porządnie wyrobić.
Formować kotlety dowolnej wielkości,maczając ręce w wodzie - NIE PANIEROWAĆ! Smażyć na patelni na tłuszczu, na obie strony.
Następnie przełożyć kotlety do rondla,wlać tłuszcz z patelni,wlać 1/4 szklanki wody ,szybko przykryć i parować na malutkim ogniu 15 min.
Jeżeli lubimy kotlety chrupiące,tylko dokładnie smażymy, przewracając kilka razy na obie strony (na zdjęciu jest wersja chrupiąca)
Kotlety są wyśmienite, soczyste i bardzo smaczne - specjalnie nie są panierowane,wtedy bułka sie nie pali na patelni.
I druga porada - jak kotlety wystygły, każdy zawijałam osobno w folię i mroziłam :) Mężowskiemu baaaardzo smakowały :D
Smacznego!
Babcina mądrość (chyba też nie lubi poniedziurwa):
Piję, żeby utopić swoje smutki.....ale te cholerstwa chyba nauczyły się pływać ;)
Jeszcze tylko wtoruch i przywitamy świąteczną środunię :)))
ijkk1 2016-01-04
ja też takie robię ,właśnie jutro będą ,ale nie dawałam bułki tartej ,ciekawe może zrobię takie jak Twoje (*,*)
baygel1 2016-01-04
Kasiu ! może one i pyszne .... ale z mięs to ja teraz surówki w dużej dawce !!! Pozdrawiam Cię poświatecznie i ciepło ,bo to co za oknem na samą myśl mrozi :) :) :) a ja wagę ... schowałam w bezpieczne miejsce ,niech nie będzie narażona na wszelkie ,,kontuzje,, :)
kimeraj 2016-01-04
re: Helenko, smażyłam je na malutkim ogniu, bez przykrycia, co rusz przewracałam - nic nie pryska :D
niusia1 2016-01-04
i ja od pewnego czasu robię tylko mielone z karkówki albo innej wieprzowniny- mielą mi w sklepie i też nie panieruję w bułce,ale ja w przeciwieństwie do ciebie- obtaczam w mące przez co już podczas duszenia sosik się robi- zagszczony - wiesz- ro moje expo hihihi!
ewjo66 2016-01-04
ja czasem dodaję troszkę startego sera żółtego i starty kartofel ...smak?...niebiański :-)
aniol2 2016-01-04
Zamienie jeden Twój kotlet na tace pierogow :)) ... jaka ta starość jest fajna , ewjo66 wyżej napisała , że dodaje czasem starty kartofel a ja przeczytałam ślepa że stary kartofel he he he i myślę ... o matko w jakim to rejonie są tak oszczędne gospodynie , że nawet stare kartofle się nie zmarnują hihi
anad60 2016-01-05
Kurde muszę koniecznie takie zrobić !!!
ja kiedyś robiłam z warzywami tez smaczne
ale ostatnio jakoś nie robię...ale takie muszę
zrobić i ocenić...