Cześć!
Mam na imię Kasia,jestem anonimowm garnkotłukiem. Od 6-lat jestem uzależniona....od Garnuszka :D W związku z tym,że na moje uzależnienie lekarze są bezradni (na szczęście) ja dalej szaleję w kuchni oraz w robótkach ręcznych :D
Dzisiaj zaproponuję Państwu moją struclę-rozklapichę :) W smaku przepyszna, ale w związku z tym,że piekłam ją o 1.00 w nocy i ze zmęczenia zapomniałam zawinąć ją w papier, to rozklapiła się jak uliczna dzieweczka :D
1 szklanka mleka, 2,5 szklanki mąki, 15 g świeżych drożdży (lub 7g (opakowanie) suchych), 5 łyżek cukru, 100 g masła roztopionego i ostudzonego, szczypta soli.
UWAGA! W tym przepisie nie ma jajek - to nie pomyłka :D
Robimy rozczyn - połowę szklanki mleka lekko podgrzać. Zdjąć z ognia, rozpuścić w nim drożdże, dodać łyżkę mąki i łyżkę cukru. Odstawić pod ściereczką w ciepłe miejsce na 15 minut. Jeśli używamy drożdży suchych, można ten etap pominąć.
Pozostałe składniki umieścić w misce (pamiętając o odjęciu tych, które daliśmy do rozczynu!), dodać drożdże, wyrobić ciasto i zostawić do podrośnięcia. Wyrośnięte ciasto podzielić na porcje (w zależności od tego jak duże chcemy strucle), każdą część osobno rozwałkować na prostokąt, posmarować roztrzepanym jajkiem, wyłożyć nadzienie makowe (u mnie mak z puszki wzbogacony bakaliami i olejkiem rumowym), zostawiając ok.2 cm wolnej przestrzeni na brzegach. Zwinąć w rulon, przełożyć na papier do pieczenia i zwinąć zostawiając trochę przetrzeni. Zostawić do podrośniecia. Po tym czasie piec w temp.180*C ok.30 min. w zależności od piekarnika (do ładnego zrumienienia ciasta).
Smacznego!
kris13 2016-01-23
Kasieńko, ale takie jest smaczniejsze!!! Kiedyś...jak moja Mama piekła coś to zawsze chciałam żeby coś trochę nie wyszło bo było wtedy smaczniejsze :)))
baygel1 2016-01-23
Kasiu ! co tam rozklepicha .... i ja jestem uzależniona .... A czytając Twoje szczere wynurzenia ... trudno się nie uśmiechnąć :) życzę Ci zawsze dobrego humoru ... bo weń wprawiasz wielu :) :) :)
jmania 2016-01-23
A co tam rozklepicha wygląda tak smaczniutko że mogłabym całą zjeśc; miłego popołudnia życzę...
olga39 2016-01-23
ale opisik jak zawsze super jest :)
astra40 2016-01-23
Rozklapicha, czynie rozklapicha wygląda przepysznie:) Ja właśnie najbardziej lubię właśnie takie rozklapichy:)
mis20 2016-01-23
Kasia strucle spier*****a... na Garnuszku nam wstawiła...i ot toooo...chodzi !!! pokazuje wszystko....jest szczera- aż do bólu-:))buziolki -)
elen1 2016-01-24
mmm smakowita strudla smacznego życze:)
watroba 2016-01-24
co tam nie wygląd a smak się liczy, ja dziś będę serwować rogaliki, miłego dnia Kasiu ...
niusia1 2016-01-24
Kasieńko nie masz większych problemów?! zajadaj i smacznego;mój śp wuj mawiał- udane,nieudane- na wystawę nie pójdzie a byki zeżrą
stachs7 2016-01-24
Taka całkiem anonimowa nie jesteś,po zapachu pysznego żarełka bym do Ciebie trafiła...Pozdrawiam Kasiu.
oliwkaa 2016-02-03
I tak w szczęce to rozpitolę na miazgę więc nie ważne czy to już,zanim ... byle smak bedzie ;0)))