jeszcze gorące ,tylko trochę przestygnie ,zaraz kroimy ...:)
składniki na małą blachę lub tortownicę śr.26-28cm
wieczorem:1szkl.cukru
5dkg drożdży
3 rozbełtane jajka
1/2 szkl.oleju
1szkl.mleka letniego
rano następnego dnia:
1/2kg mąki pszennej
szczypta soli i kruszonka
Wieczorem,ja robiłam między 22-23,wszystkie składniki włożyć do miski .Zachować kolejność:na dno cukier,na to pokruszone drożdże,rozbełtane jajka,olej i mleko.Pozostawić na noc (nie wolno mieszać).Przykryć folią i zostawić do rana.Na drugi dzień dosypać 1/2 kg mąki i szczyptę soli.Wymieszać dokładnie łyżką do połączenia się składników(ja mieszałam mikserem -delikatnie),wlać do formy wyłożonej papierem lub wysmarowanej odrobiną oleju i odstawić.Zrobić kruszonkę.W tym czasie ciasto trochę podrośnie.Włożyć do zimnego piekarnika-ważne! i piec ok.1 godz.w 170 stopni Smacznego!
ciasto jest puszyste-jak biszkoptowe,rewelacja.Polecam na śniadanko :)))
dodane na fotoforum:
danka1 2013-08-02
o to ja zaczekam na tą pyszność
danka1 2013-08-02
chyba się skuszę na dzisiejszą nockę
berblak 2013-08-02
czy jeszcze jakiś kęs do kawy został?
- kusisz kobieto, oj jak kusisz;-)
Dobrego dnia!
annorl1 2013-08-02
wyglada smakowicie :)
zostało coś jeszcze?
stasia8 2013-08-02
Zdobyło niemałą popularność na garnku...ale nie ma się co dziwić jest smaczne i nie ma dużo przy nim roboty...
maria10 2013-08-03
....Lidziu podziwiam Ciebie, że masz jeszcze czas na pieczenie ciasta mimo nawału pracy jaki masz:))))