1,20kg imbiru-obrać obieraczką,wypłukać ,zetrzeć na grubych oczkach,do garnka wlać 1 l wody,80 dkg cukru(50dkg brązowego+30dkg białego,albo tylko brązowy)podgrzej mieszając ,żeby cukier rozpuścił się,dodaj starty imbir i zagotuj,odstaw na 10 godz po czym przecedź,wciśnij sok z 2 cytryn,zlej do słoiczków lub małych buteleczek,za pasteryzuj krótko-5-8 min
na przeziębienie rewelacja...na odporność,poprawia krążenie...oczyszcza złogi z pęcherza moczowego...polecam:)))
można pójść na łatwiznę ...imbir wyszorować ,sparzyć wrzątnikiem -bez obierania !
dodane na fotoforum:
pola6 2013-10-26
Jmbir ma wielkie znaczenie w moim domu.
Dziękuję za kolejny dobry przepis.
Pozdrawiam i życzę miłego wieczoru i słonecznej jutrzejszej niedzieli.
izolden 2013-10-26
RADOŚCI NA TWARZY,POGODY DUCHA W SERCU I ISKIEREK SZCZĘŚCIA W OCZACH....pozdrawiam Iza.
danka1 2013-10-26
ale Ty jesteś pracowita - tyle zapasów !
alkaa 2013-10-26
ciekawe-chyba zrobię...imbir mam zawsze w lodówce...obrany i pokrojony w plasterki-zamrożony-lubię herbatkę z imbirem...
maria10 2013-10-26
.... też spróbuję Twojego przepisu..... u Ciebie zawsze znajdę coś co mnie zachwyca.... dzięki Liduś:))))