flaczki po warszawsku ...
https://varsisava.pl/kuchnia-flaki-prawie-po-warszawsku/
2 paczki flaków po 900 g
1,5 kg kurczaka rosołowego
700 g wołowego (goleń )
duża włoszczyzna
cebula opieczona 2 szt
kilka ząbków czosnku
sól ,pieprz ,ziele angielskie ,liść laurowy ...ugotować rosół
Gdy rosół się gotuje oporządzić flaczki ,wypłukać flaki w zimnej wodzie ,obgotować przez kilka minut po czym zlać wodę i flaki zaleć czystą wrzącą wodą,obgotować przez kilka minut ...czynność powtórzyć ze trzy razy za każdym razem zalewając wrzątkiem .
U mnie po tych zabiegach flaki były już miękkie .
Odcedzone flaki zalać rosołem ,doprawić przyprawami , ja użyłam gotowej mieszanki kamis do flaków .Mięso z rosołu oddzielić od kości i skóry ,posiekać dodać do flaków ,marchewkę i pietruszkę pokroić w kosteczkę i dodać do flaków ...na małym ogniu pogotować chwilę doprawić majerankiem
semara 2015-10-16
Siadam i zajadam, ale pyszności serwujesz:)
trebor 2015-10-18
Witam
to nie są flaki po warszawsku , po naszemu tj. po warszawsku to sa z pulpetami , a to jest jakiś przepis z kosmosu . Pozdrawiam Warszawiak Robert / z dziada pradziada /
lulka1 2015-10-18
być może masz rację, ale to własnie takie flaki serwowały stare , praskie warszawianki na bazarze Różyckiego ...