KRUPNIOK BIŁGORAJSKI

KRUPNIOK BIŁGORAJSKI

A tak o biłgorajskim pierogu napisał słynny smakosz - Piotr Bikont:

"...atrakcją numer jeden i nie lada przysmakiem jest - uwaga! - oryginalny piróg biłgorajski. To jedna z najciekawszych i najsmaczniejszych potraw polskiej kuchni, dotychczas szerzej prawie nieznana. Smakować jej mogli jedynie mieszkańcy niewielkiego obszaru wokół Biłgoraja oraz garstka wtajemniczonych smakoszy w Lublinie.
To rodzaj placka czy pasztetu, którego podstawowym składnikiem jest kasza gryczana. Poza tym są w nim tarte ziemniaki i różne inne dodatki, np. jajka, grzyby czy wędzonka. Najsmaczniejszy piróg powstaje z najprostszych składników. Można go jeść na zimno lub na ciepło, choć wielbiciele tego przysmaku zgodnie uważają, że najlepszy jest krojony w plastry i odsmażany na maśle. I taki właśnie podają w Kulturalnej, a w skład dania wchodzi kubek z kefirem.
Pojawienie się biłgorajskiego piroga w stolicy to prawdziwa sensacja i być może przełom w procesie odradzania się regionalnych kuchni Rzeczypospolitej. A jak do tego doszło? Otóż tamtejszy barman pochodzi z Biłgoraja. Przywiózł kiedyś piróg upieczony przez swoją matkę i poczęstował towarzystwo w pracy. Po konsumpcji zachwytom nie było końca i nie zaznał spokoju, dopóki nie przywiózł także przepisu. Tak podlaski delikates wszedł do stałego repertuaru przyteatralnej knajpy. "

z artykułu pt. "Dla ducha i dla ciała", Newsweek, 19/06

dodane na fotoforum:

jagodaj

jagodaj 2009-06-20

Wyglada apetycznie...poprosze bliższe informacje...:))

a2007d

a2007d 2009-06-20

Wygląda apetycznie,to prawda.......może oprócz nazwy warto napisac przepis?....chętnie zrobię tę nowośc:))

luna19

luna19 2009-06-20

ooooo ... cale wieku tego nie jadłam ;)))))
ale mi smaka narobiłaś ;))) mniam

aniakar

aniakar 2009-06-21

Witam w ten niedzielny poranek...i pierwszy dzień lata....
życzę miłego i pięknego dnia ...dużo słoneczka....:)))

jacky38

jacky38 2009-06-22

chętnie bym skosztował.
pozdrawiam

menrin

menrin 2009-06-23

czy przepisik mozna prosić ,świetnie wyglada :)
pozdrawiam, całuski na dobranoc zostawiam :*

bunia

bunia 2009-07-16

Jestem - a o przepis wręcz błagam ( inne zresztą też ) . Pozdrawiam i miłego dnia.

jestem1

jestem1 2010-07-04

Hmm... a ja jeszcze nie miałem okazji skosztować tego specjału :(

dodaj komentarz

kolejne >