tort ,, puchatek,,

tort ,, puchatek,,

ciasto;
6 szt jajka
1 szklanka tortowa
1 łyżka maka ziemniaczana
1/2 szklanki cukier
3 łyżki kakao
2 łyżki olej
2 łyżki woda
1 łyżeczka soda
ubić jak biszkopt
pieczemy--termoobieg--160--30 minut
po upieczeniu upuścić na podłogę-- będzie równiutki
upieczony przekrawamy na 3 części
dwie odkładamy a z trzeciej wykrawamy pięć kółek
tego ciasta NIE ponczujemy jest bardzo puszyste i by się połamał przy przekładaniu

kremówka 36 --1 litr i 1 szklanka[ 2 opakowania po o,50l i 1 opakowanie 0,25l]
żelatyna -5 łyżeczek- namoczyć i rozpuścić
puder--15--20 dkg
schłodzoną kremówkę ubić i ubijając dodawać puder i żelatynę

PRZEKŁADANIE:
cały blat-posmarować śmietaną
kółko-5--3--1--śmietana
kółko-2--4-- śmietana
przykrywamy całym blatem
obsmarować wkoło tort i wierzch
pozostałą kremówkę przełożyć do worka dekoracyjnego i zrobić dekorację
wierzch można polać czekoladą, udekorować rodzynkami lub brzoskwiniami

ten przepis jest w mojej rodzinie od wielu wielu lat
dziś w czasie ,,tortów w stylu angielskim,, trochę zapomniany a szkoda
polecam
życzę smacznego

dodane na fotoforum:

aniakar

aniakar 2010-06-24

Jesteś mistrzynią.....

irusia

irusia 2010-06-24

Już mnie skusiłaś, i napewno zrobie ))))) tylko co z moim odchudzniem?

umila

umila 2010-06-24

dzięki za przepis.... też skorzystam z przepisu:)pycha torcik

sulika

sulika 2010-06-24

Jaki elegancji i jak to miło, że podajesz przepis.
Tylko boję się nim trochę rzucać....

rusika

rusika 2010-06-25

świetny, dzięki

marta79

marta79 2010-06-25

piękniarski tort!!!
a co do imienin to mam w lipcu :))))

dodaj komentarz

kolejne >