ciasto;
6 szt jajka
1 szklanka tortowa
1 łyżka maka ziemniaczana
1/2 szklanki cukier
3 łyżki kakao
2 łyżki olej
2 łyżki woda
1 łyżeczka soda
ubić jak biszkopt
pieczemy--termoobieg--160--30 minut
po upieczeniu upuścić na podłogę-- będzie równiutki
upieczony przekrawamy na 3 części
dwie odkładamy a z trzeciej wykrawamy pięć kółek
tego ciasta NIE ponczujemy jest bardzo puszyste i by się połamał przy przekładaniu
kremówka 36 --1 litr i 1 szklanka[ 2 opakowania po o,50l i 1 opakowanie 0,25l]
żelatyna -5 łyżeczek- namoczyć i rozpuścić
puder--15--20 dkg
schłodzoną kremówkę ubić i ubijając dodawać puder i żelatynę
PRZEKŁADANIE:
cały blat-posmarować śmietaną
kółko-5--3--1--śmietana
kółko-2--4-- śmietana
przykrywamy całym blatem
obsmarować wkoło tort i wierzch
pozostałą kremówkę przełożyć do worka dekoracyjnego i zrobić dekorację
wierzch można polać czekoladą, udekorować rodzynkami lub brzoskwiniami
ten przepis jest w mojej rodzinie od wielu wielu lat
dziś w czasie ,,tortów w stylu angielskim,, trochę zapomniany a szkoda
polecam
życzę smacznego
dodane na fotoforum:
sulika 2010-06-24
Jaki elegancji i jak to miło, że podajesz przepis.
Tylko boję się nim trochę rzucać....