To danie pochodzi z Rzymu. Dlaczego carbonara? Poniewaz dodaje sie czarny pieprz, a carbone, to po polsku wegiel. :)
dodane na fotoforum:
asysten 2010-02-20
Apetycznie wygląda :) już pomykam do lodówki ,zapraszam na fotoforum domowegotowanie.
maxmen 2010-02-20
Znam trochę inną historię nazwy tej potrawy.
To po prostu potrawa "węglarzy" czyli ludzi którzy musieli zjeść posiłek pożywny, dający siłę do pracy, nie drogi i prosty w wykonaniu.
motek 2010-02-21
Makarony bardzo lubię!
cuisine 2010-02-22
maxmen, ja znam podobną historię - czy chodzi o górników czy o pieprz... nie ważne - ważne, że kocham makarony :)))
motek 2010-02-24
____ (¯`:´¯)-
_ (¯ `•.|/.•´¯)
(¯ `•.(۰۪۪۫۫●۪۫۰).•´¯)-PIĘKNEGO
__(_.•´/|`•._)-DNIA
____ (_.:._)-ŻYCZĘ!
gotujmy 2010-02-26
Czyli mamy makaron z węglem ;0))))
Ale i tak smacznie wygląda ;0)
ewka67 2010-03-08
Dnia pełnego szczęścia,uśmiechu i radości....::)))
graz5 2010-04-05
Mia preferita....!!!