Co kupić
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 czerwona papryczka chili
1 pęczek pietruszki
1/2 oregano z doniczki
1 łyżka białego octu balsamicznego
sól
4 łyżki oliwy z oliwek
4 steki z polędwicy wołowej (po 200-250 g)
folia aluminiowa
Jak zrobić
poziom: łatwy porcji: 4 czas: 35min
Przygotowanie
Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę. Chili oczyszczamy, pozbawiamy nasion i grubo siekamy. Zioła myjemy, osuszamy, listki obrywamy i grubo siekamy. Wszystko miksujemy z octem i ½ łyżeczki soli, odstawiamy na 10 minut. Następnie dodajemy olej, mieszamy, doprawiamy do smaku i pozostawiamy na kolejne 20-30 minut.
Steki myjemy i osuszamy. Smarujemy niewielką ilością sosu i grillujemy na rozgrzanym grillu lub na patelni grillowej przez 3-4 minuty z każdej strony, lekko przy tym soląc. Odstawiamy owinięte w folię aluminiową na 10 minut. Następnie podajemy z pozostałym sosem.
laura5 2014-08-24
Dziekujemy za Mile komentarze :)Cieplutko pozdrawiamy w Niedzielne popoludnie......
Sliczne macie Foteczki:)