NA SPÓD:
4 paczki herbatników,
2 Łyżki kakao,
1/2 kostki masła,
Herbatniki włożyć do woreczka i zmiażdżyć wałkiem.
Masło utrzeć z kakao i dosypać utłuczone herbatniki, wymieszać.
Tortownicę o średnicy 28cm wyłożyć masa z herbatników, ubijając ją palcami.
Wyrównać powierzchnię i włożyć do lodówki do stężenia
MASA SEROWA:
800 ml serka homogenizowanego (jeśli niesłodzony dodać 2 łyżki cukru),
1 puszka brzoskwiń,
2 galaretki brzoskwiniowe,
Odłożyć 4 połówki brzoskwiń do dekoracji, resztę pokroić drobno i razem z
płynem zagrzać w garnuszku. Jak zacznie wrzeć wsypać galaretki, wymieszać.
Ostudzoną masę brzoskwiniową wymieszać z serkami i wyłożyć na spód z herbatników.
Wstawic do lodówki aby masa stężała.
MASA ŚMIETANOWA:
800ml śmietany 30%,
1 łyżka cukru,
cukier waniliowy,
1 galaretka brzoskwiniowa,
100 g czekolady deserowej,
Czekoladę drobno pokruszyć. Przygotować galaretkę z 1 szklanką wody.
Ubić śmietanę, dodać cukier i cukier waniliowy, a na końcu zmiksować z galaretką.
Do masy dodać potłuczoną czekoladę i wymieszać.
Wyłożyć śmietanę na warstwę serową i włożyć ciasto do lodówki.
Wierzch ciasta polać polewą czekoladową i posypać orzechami mielonymi.Pycha...
magdabo 2012-05-29
Też dobrze smakuje to ciacho !