500 g mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
40 g świeżych drożdży
2 łyżeczki cukru
1 mała łyżeczka soli
ok. 125 ml mleka
ok. 125 ml wody
ok. 1/3 szkl. oleju roślinnego
do posmarowania - 1 jajko
do posypania - mak suchy i sezam
Jak zrobić bułki nocne;
DZIEŃ PIERWSZY (wieczorem) - drożdże rozmieszać w kubeczku z cukrem, 2 łyżkami mąki pszennej i lekko podgrzanym mlekiem, odstawić na chwilkę. Mąki przesiać do miski, dodać sól, olej, letnią wodę rozrobione drożdże. Zagnieść ciasto - było elastyczne, ale dość zwarte. Wyrabiać kilka minut. Dość dużą miskę posmarowć w środku olejem, włożyłam kulę uformowaną z ciasta i przykryć całość folią spożywczą. Wstawić do lodówki.
DZIEŃ DRUGI (rano) - wyjąć miskę z lodówki z dobrze wyrośniętym, zimnym ciastem. Od razu wyłożyćje na blat kuchenny, zagnieść żeby odgazować ciasto i podzieliłam na 12 części. Z każdej uformować wałeczek długości ok. 25 - 30 cm. Chwytając za oba końce luźno zawiązać mniej więcej na środku a następnie oba końce przeplotłam przez środek - jeden wkładając od góry a drugi od dołu.
Bułeczki ułożyć luźno na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i zostawiłć w ciepłym miejscu na ok. 20 - 30 minut żeby się napuszyły.
Posmarować je roztrzepanym jajkiem i posypać makiem lub sezamem. Piec ok. 20 - 25 minut w piekarniku nagrzanym do 220 st. C - grzanie góra/dół.
Podawać z masełkiem lub ulubionym dżemikiem.Smacznego
krysty9 2019-11-20
Ja je nazwałam "nocne". Ten przepis wymyśliłam 10 lat temu i bardzo się cieszę że cały czas krąży po Internecie
prince8 2019-11-20
Pięknie ,,,miłego i ciepłego wieczoru ...;)))
mis20 2019-11-21
Aaaleee smakowicie wyglądają!!.. niczym z piekarni..zjadłabym teraz z dżemikiem i kubkiem mleka...*-*
agus73 2019-12-05
mniam uwielbiam bułeczki cieplutkie na sniadanie ...pora zrobić samemu dzięki za przepis...pozdrawiam;-D