Babka cytrynowa z żurawiną

Babka cytrynowa z żurawiną

4 jajka
-szklanka cukru
-szklanka mąki pszennej
-1/2 szklanki maki ziemniaczanej
-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
-200 g roztopionego masła lub margaryny
-sok z 1 cytryny
-starta skórka z cytryny
-garść żurawiny

Masło lub margarynę rozpuszczamy i pozostawiamy do przestygnięcia.
2. Jajka ubijamy z cukrem, następnie dodajemy przesiane mąki i proszek do pieczenia. Na końcu wlewamy przestygnięty tłuszcz i sok z cytryny, wsypujemy startą skórkę garść żurawiny i całość miksujemy do połączenia składników.
3. Ciasto wylewamy na posmarowaną tłuszczem i oprószoną bułką tartą formę na babkę. Pieczemy około 60 min w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni
4. Po upieczeniu babkę można polukrować lub posypać cukrem pudrem

lucilla

lucilla 2019-12-09

ładnie wygląda.... taka przysypana puchem cukrowym :)

baygel1

baygel1 2019-12-09

Już z nazwy smakowita :)

ona11

ona11 2019-12-09

apetyczna

mis20

mis20 2019-12-09

Ale udana ..pysznie wygląda...:-)

ewci1

ewci1 2019-12-11

Ależ apetyczna babunia :)

aam57

aam57 2019-12-12

Coś dla mnie....

aam57

aam57 2019-12-12

Jakiś przepisik? ;)

propl

propl 2019-12-12

Smakowicie wygląda, pozdrawiam.

doro43

doro43 2019-12-15

Miłej niedzieli :)

aam57

aam57 2019-12-16

Po świętach ruszam z pracą ;)

aam57

aam57 2019-12-31

Po sylwestrze zabieram się za pracę...;)
Życzę Szczęśliwego 2020 roku ;)

aam57

aam57 2020-01-05

Babka w piekarniku z małą modyfikacją,a mianowicie dałem pół szklanki cukru brązowego.
Babę pieczę w prostokątnej brytfance,bo nie mam takiej do baby.

dodaj komentarz

kolejne >