4 jajka
-szklanka cukru
-szklanka mąki pszennej
-1/2 szklanki maki ziemniaczanej
-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
-200 g roztopionego masła lub margaryny
-sok z 1 cytryny
-starta skórka z cytryny
-garść żurawiny
Masło lub margarynę rozpuszczamy i pozostawiamy do przestygnięcia.
2. Jajka ubijamy z cukrem, następnie dodajemy przesiane mąki i proszek do pieczenia. Na końcu wlewamy przestygnięty tłuszcz i sok z cytryny, wsypujemy startą skórkę garść żurawiny i całość miksujemy do połączenia składników.
3. Ciasto wylewamy na posmarowaną tłuszczem i oprószoną bułką tartą formę na babkę. Pieczemy około 60 min w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni
4. Po upieczeniu babkę można polukrować lub posypać cukrem pudrem
lucilla 2019-12-09
ładnie wygląda.... taka przysypana puchem cukrowym :)
mis20 2019-12-09
Ale udana ..pysznie wygląda...:-)
aam57 2020-01-05
Babka w piekarniku z małą modyfikacją,a mianowicie dałem pół szklanki cukru brązowego.
Babę pieczę w prostokątnej brytfance,bo nie mam takiej do baby.