Od wczoraj jedno z moich ulubionych, no i do tego bardzo zdrowe :)
blaszka 22 x 35cm
150g masła
120g brązowego cukru
4 jajka
4 łyżki mleka
250g mąki pełnoziarnistej (pszennej)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Nagrzać piekarnik do 180ºC. Masło, cukier i sól zmiksować na krem. Nadal miksując dodawać jajka i mleko. Następnie wsypywać powoli mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i solą. Ciasto wyłożyć na wysmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą blaszkę i ułożyć na nim dowolne owoce. Piec przez ok. 45-55 min, aż wierzch ciasta się zezłoci, a patyczek wbity w środek będzie suchy. Można posypać cukrem pudrem, jeśli użyte owoce są kwaśne, lub polać płynnym miodem ;)
Moje ciasto jest z jabłkami i świeżymi żurawinami.
dodane na fotoforum: