1.CIASTO BIAŁE:
7 BIAŁEK
1 SZKL. CUKRU PUDRU
2 ŁYŻKI MĄKI PSZENNEJ
4 ŁYŻKI MĄKI ZIEMNIACZANEJ
1 ŁYŻECZKA PROSZKU DO PIECZENIA
2 ŁYŻKI OCTU
2.CIASTO ŻÓŁTE:
7 ŻÓŁTEK
2 CAŁE JAJKA
2/3 SZKL. CUKRU PUDRU
2 ŁYŻKI OLEJU
1 ŁYŻKA OCTU
1 ŁYŻECZKA PROSZKU DO PIECZENIA
1 SZKL. MĄKI PSZENNEJ
3.MASA:
PUSZKA BRZOSKWIŃ
BUDYŃ ŚMIETANKOWY
GALARETKA CYTRYNOWA
1/2 KOSTKI MASŁA LUB MARGARYNY
1. Białka ubic na sztywno z cukrem pudrem. Dodac mąkę pszenną i ziemniaczaną, wymieszac. Na koniec dodac proszek zakwaszany octem. Wylożyc na blachę wyłożoną papierem ciasto kupkami. Posypac ciasto mieloną kawą
(fusiastą).
2. Żółtka, jajka i cukier roztrzepac na jednolitą masę. Dodac olej i mąkę, wymieszac. Na koniec dodac proszek zakwaszony octem. Ciasto żółte wylac na białe, wyrównac łyżką. Piec ok. pół godziny.
3. Sok z brzoskwiń dopełnic wodą tak by było pół litra płynu, na nim ugotowac budyń. Do gorącego budyniu wsypac galaretkę, wymieszac i wystudzic. Masło ukręcic dodając po łyżce zimny budyń. Na końcu dodac brzoskwinie pokrojone w drobną kostkę.
Ciasto przekroic na pół i przełożyc masą. Wierzch posypac cukrem pudrem lub polac polewą czekoladową.
dodane na fotoforum:
niezla1 2013-04-08
I jest smaczne, nawet osoby które nie przepadają za masami wcinały ciasto, aż uszy im się trzęsły :)