W nawiasach moje zmiany na większą foremkę.
Na ciasto:
3 jajka ( 4 jajka)
100 g masła lub margaryny ( 120g)
¾ szkl cukru pudru
150 g kwaśnej śmietany ( 2 łyżki z górką)
1 proszek do pieczenia (10 g).
szczypta soli
200 g mąki ( 2 szkl mąki)
Na nadzienie:
1 słoik wiśni z kompotu (580 ml.)
2 łyżki wiórek kokosowych
Kokosowy lukier:
300 g śmietany ( śmietana 18 % 330g + 2 łyżki )
¾ szkl cukru pudru
1 szkl wiórków kokosowych
wanilina lub cukier waniliowy
dodatkowo od siebie dodałam łyżkę budyniu śmietankowego w proszku
Osączyć wiśnie na sitku, wydrylować, jeśli są z pestkami
Na ciasto: Połączyć jajka z cukrem i ubić, dodać roztopione masło i wymieszać. Dodać śmietanę i proszek do pieczenia a następnie przesianą mąkę.
Dokładnie wymieszać. Ciasto powinno być gęste, ale lejące się.
Umieścić ciasto w tortownicy o średnicy 24 cm. Na ciasto położyć wiśnie i posypać wiórkami kokosowymi.
Piec w nagrzanym piekarniku 180 ° C przez 20-25 minut. Ciasto powinno się lekko zezłocić
W tym czasie przygotować lukier kokosowy. W małej misce lekko ubić śmietanę i cukier, . Dodać wanilię i kokos.
Wyjąć ciasto z piekarnika. Rozprowadzić lukier po cieście .
Piec przez 20-30 kolejnych minut. Gotowe ciasto powinno mieć lekki złotawy kolor.
Pozostawić do schłodzenia. Najlepiej smakuje na zimno.
Read more: https://ciastko-joli.blogspot.com/#ixzz2Tm67XCas
dodane na fotoforum:
danka1 2013-05-20
Witam poniedziałkowym przedpołudniem i życzę cudnego tygodnia całego.
majka50 2013-05-26
DOBRANOC. PIĘKNYCH SNÓW.
…I CUDOWNEGO WIECZORKU CI ŻYCZĘ BUZIAK:)))*