Sernik okruszkowi
Składniki:
600 g białego półtłustego sera (zmielonego), 4 jajka, żółtka
oddzielone od białek, 200g cukru pudru przesianego, 1 mała puszka brzoskwiń w
syropie (owoce odsączone/dobrze/ i pokrojone na kawałki), 1 filiżanka gęstej
śmietany, 1 łyżka soku z cytryny
Ciasto okruszkowe:
150g zwykłych herbatników pokruszonych, 4 łyżki stopionego masła, 2
łyżki cukru.
Jak przyrządzić?
1. Stopione w rondlu 4 łyżki masła wymieszać z 2 łyżkami cukru. Dodać
pokruszone herbatniki, postawić na małym ogniui podgrzewać przez 2
minuty, ciągle mieszając. Odłożyć 3 łyżki okruszkowego ciasta a resztę
przełożyć do tortownicy o średnicy 26 cm. Odstawić.
2. Ubić 4 żółtka z 2 białkami i ok. 170g cukru pudru. Do większej
miski przełożyć skręcony ser i dodać masę jajeczną. Ubijać mikserem przez
ok. 5 minut /ręcznie dłużej/. Dodać śmietanę i jeszcze ubijać ok. 3
minut. Dodać sok z cytryny i wymieszać.
3. W międzyczasie rozgrzać piekarnik do temperatury 180 stopni. Ubić
sztywną pianę z 2 białek i pozostałego cukru pudru. Na okruszkowym spodzie
ułożyć masę serową, przykryć kawałkami brzoskwiń. Na owocach
rozsmarować ubitą pianę. Posypać odłożonym ciastem okruszkowym. Piec ok. 35 - 40
min. Ser po upieczeniu powinien mieć świeży, twarożkowy smak i kremową
konsystencję, a piana powinna mieć złotobrązowy kolor.
Uwagi:
Brzoskwinie trzeba BARDZO dobrze odsączyć.
kaha20 2007-12-15
kurcze same pysznosci
dream 2007-12-15
hmmm...
wreszcie cos w garnku ,co mozna spróbowac :D
dziękuję Pastelko...Pozdrawiam:-)))
zoltar 2007-12-15
Jak ja lubię serniki-najbardziej z wszystkich ciast.
Mogę kawałeczek-bo nie wytrzymam!!!!
apollo 2007-12-17
brawooooo - wspanialy pomysl pokazac produkt z recepta jak go wykonac -SUPER !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
jacek55 2008-09-26
zdolne te Anie;-))) wiem cos o tym ;-)