ROLADKI Z ŁOSOSIA NA MUSIE SELEROWYM.
Łosoś w cieniutkim bekonie z kremem z selera naciowego.
Składniki, 2 porcje:
• 4 łyżki oliwy z oliwek
• 1/4 cebuli
• 2 łodyżki selera naciowego, około 150 g
• 1 nieduży ziemniak
• 300 g filetów z łososia bez skóry i ości
• 150 g chudego bekonu, 4 - 6 cienkich plasterków (najlepiej paczkowane)
• 1 ząbek czosnku
• sól i świeżo zmielony czarny pieprz
oraz: garść rukoli, olej do smażenia, mąka do obtoczenia, opcjonalnie biały ryż lub ziemniaki z wody
Przygotowanie:
W rondelku rozgrzać oliwę z oliwek, dodać drobno posiekaną cebulę, chwilę podsmażyć nie rumieniąc. Dodać pokrojonego w małe kawałeczki ziemniaka i selera. Smażyć nie rumieniąc przez kilka minut, od czasu do czasu mieszając. Wlać niewielką ilość wody, tak aby tylko przykryć warzywa (lepiej mniej niż za dużo). Posolić do smaku i dusić pod przykryciem przez około 15 minut, aż do miękkości warzyw. Przetrzeć przez sito (nie miksować, gdyż mogą pozostać włókna selera).
Łososia przekroić w poprzek na cieńsze plastry, zwinąć w roladki i owinąć w bekon . Jeśli potrzeba, spiąć wykałaczką. Roladki obtoczyć w mące.
Na patelni rozgrzać 1/2 cm warstwę oleju i zrumienić pokrojony na plasterki czosnek. Czosnek wyjąć i włożyć roladki. Smażyć je na średnio dużym ogniu aby ładnie się zrumieniły z każdej strony. Wyłożyć na ręcznik papierowy.
Na talerzach rozsmarować gorący mus selerowy, rozłożyć po kawałeczku czosnku, wyłożyć roladki, wyjmując wcześniej wykałaczki. Udekorować rukolą i posypać świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Roladki można podać z białym ryżem lub ziemniakami z wody.
UWAGA:
Nie używajcie bekonu wędzonego,może być za słony po usmażeniu.
dodane na fotoforum:
dziania 2010-07-30
Błagam....ja bez obiadu :( aż ślinka mi pociekła na klawiaturę....
alfreda 2010-07-30
super pozdrawiam
nefele1 2010-07-30
Bardzo ciekawe i pomysłowe:))) pozdrawiam i miłego weekendu:)))
sulika 2010-07-30
Już się wystraszyłam, że to golonka :D
Ciekawi mnie zwłaszcza ten mus, trawka też śliczna,
i oczywiście część zasadnicza :-)
arlekin 2010-07-30
A to Szef dzisiaj zaszalał!:-) z resztą każde danie to małe arcydzieło, pozdrawiam.
tesa31 2010-07-30
Trafilam na doskonala galerie...nie samymi motylami czlowiek zyje i chetnie bede korzystac z przepisow tak piekne zilustrowanych.Pozdrawiam:))
blanca 2010-07-30
Pychotka zdjęcie , miłego wieczorku oraz pięknego weekendu , pozdrawiam milutko:))
katka12 2010-07-30
Ech....jaka rozkosz dla podniebienia :)
walenty 2010-07-30
oj szefie bo mnie skręci...wygląda rozkosznie...:)
agawiel 2010-07-30
Szefie litości... Przeciętny zjadacz schabowego z ziemniakami nawet nie ma pojęcia o istnieniu musu z selera. I dzięki wielkie za edukację kulinarną.
brateka 2010-07-30
pychotka, palce lizać, ba ja już je liże :DD
alkaa 2010-07-30
biegnę do lodówki sprawdzić czy wszystko mam by to zrobić -już czuję jak smakuje...
oriana5 2010-08-05
zrobiłam ..:D było wyśmienite..:)Goraco pozdrawiam