Szef kuchni serwuje,,,

Szef kuchni serwuje,,,

TARTA Z POMIDORAMI I KREWETKAMI W SOSIE Z MASCARPONE I KWAŚNEJ ŚMIETANY.

Składniki, 4 porcje:

Ciasto kruche:

• 250 g mąki (pszennej tortowej)
• 150 g masła, schłodzonego
• 1 łyżeczka soli
• 1 jajko

Do tarty o średnicy 24 cm wykorzystamy połowę ilości ciasta kruchego (około 270 g). Resztę można przechować w lodówce przez 7 dni lub zamrozić na 3 miesiące.
Jeżeli nie macie czasu, gotowe ciasto kruche można kupić w markecie.

Nadzienie:

• 1 łyżka oliwy z oliwek
• 2 łyżki pokrojonej w drobną kosteczkę cebuli
• 250 g sera mascarpone
• 150 g kwaśnej śmietany 18% lub 22% (można zastąpić śmietanką kremową 30% lub 36%)
• 1 surowe jajko + 1 żółtko
• 1 szklanka liści bazylii, grubo posiekanych
• 200 g (około 20 sztuk) gotowanych - różowych krewetek, bez ogonków, rozmrożonych i dokładnie osuszonych, pokrojonych na 1,5 cm kawałki
• 200 g pomidorków koktajlowych przekrojonych pół (lub większych pomidorów, pokrojonych na ósemki i odsączonych na sicie z nadmiaru soku)

Forma na tartę o średnicy 24 cm posmarowana masłem.

Przygotowanie:
Ciasto kruche: Mąkę przesiać na stolnicę lub blat kuchenny usypując wzgórek. Zrobić w nim wgłębienie, dodać pokrojone w kosteczkę masło, sól oraz wbić jajko. Zagarniać palcami mąkę do środka, rozcierając ją palcami z masłem. Wlać 1 łyżkę wody lub mleka i szybko łączyć składniki w kulę. Ciasto jeszcze przez chwilę powyrabiać, aż będzie gładkie (ciasta kruchego nie należy za długo wygniatać, bardziej łączyć - "składać" składniki, wówczas będzie idealnie kruche i sypkie). Podzielić na dwie części, zawinąć w dwa kawałki przeźroczystej folii i włożyć do lodówki na godzinę. Do tarty wykorzystamy jedną połówkę ciasta kruchego.
Wyjąć z lodówki jedną połówkę ciasta i rozwałkować ją na podsypanej mąką stolnicy na placek o średnicy nieco większej niż średnica formy. Zawinąć ciasto na wałek i tak przenieść je do formy. Ciastem wyłożyć dno i boki formy. Spód podziurkować widelcem, wstawić do lodówki na czas nagrzania się piekarnika do 190 stopni.
Formę nakryć kawałkiem papieru do pieczenia, na wierzch wysypać kilkanaście kamyczków(ja przywiozłem je z nad morza), rozprowadzając je równomiernie po całej powierzchni tarty. Obciążenie to spowoduje, że spód tarty nie będzie podnosił się podczas pieczenia. Tartę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 15 minut, następnie usunąć papier wraz z obciążeniem i piec przez kolejne 12 - 15 minut na lekko złoty kolor. Wyjąć z piekarnika i przestudzić (jeśli spód tarty będzie dobrze ostudzony, nie namoknie od nadzienia podczas pieczenia).
Nadzienie: Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i zeszklić cebulkę dusząc ją na bardzo małym ogniu przez około 7 minut, nie rumienić, mieszać od czasu do czasu. Cebulkę wymieszać (energicznie łyżką) z serem mascarpone, śmietaną, jajkiem i żółtkami, solą oraz pieprzem. Masę wyłożyć na upieczony i ostudzony spód. Na wierzchu rozsypać bazylię i krewetki, powciskać je w masę serową. Ułożyć pomidory przecięciem do góry i delikatnie je wcisnąć w masę. Tartę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 30 - 35 minut, aż masa serowa delikatnie zetnie się, ale głównie przy brzegach i na wierzchu. Lekko przestudzić i dopiero wówczas pokroić. Odgrzewać na patelni na małym ogniu, pod przykryciem z folii.
UWAGI:
Jeżeli nie lubisz krewetek zastąp je innym składnikiem,np boczkiem,,tylko nie wędzonym,,bo będzie za słony.Mnie najlepiej smakuje, jak dobrze przestygnie i ściągnie, lepiej wtedy też się kroi.

dodane na fotoforum:

brateka

brateka 2010-08-11

wiedziałam kiedy mam się pojawić :)) to ja idę herbatki zrobić i podstawiam talerzyk :D

balisto

balisto 2010-08-11

aaaa, takie cos, nie ma co patrzec, to zaczynamy, proponuje do tego dania wino "côte de Provence - rosé
smacznego

alisza

alisza 2010-08-11

jesteś poprostu świetny:))

kwiatek

kwiatek 2010-08-11

to beze mnie - ale smacznego i spokojnej nocy życzę!

ankam

ankam 2010-08-11

To musi być pyszne, ale dzisiaj już za późno dla mnie na konsumpcję!

edge56

edge56 2010-08-11

Nieustająco podziwiam Cię! :-)) Pozdrawiam wieczornie...

flona

flona 2010-08-11

te pomysły, receptury - przez ciebie będę bambaryłą:)
Spokojnej nocki

intma43

intma43 2010-08-11

Super, że dodajesz przepisy! Twoje dania są takie kunsztowne, że chciałoby się łykać monitor....
Pozdrawiam :))

agatap6

agatap6 2010-08-11

no nie ale robisz ...smaka....

fo22ksi

fo22ksi 2010-08-11

Pięknie opisujesz i super to ''jedzonko''..;))
Pozdrawiam i baśniowych snów życzę ;))

jankewa

jankewa 2010-08-12

To danie jest świetne :-)) Ja właśnie zrobię z boczkiem hehhe
Muszę spróbować :-)))
Pozdrawiam -Dobranoc :-)))

ewa03

ewa03 2010-08-12

Witam miło i serdecznie
bardzo ciepło i bajecznie!
ŻYCZĘ UDANEGO DNIA-POZDRAWIAM*

lejdis

lejdis 2010-08-12

ŚWIETNE...TARTA, TO JEDNA Z TYCH RZECZY, KTÓRE MOŻNA PRZYRZĄDZIĆ NA WIELE SPOSOBÓW...ALE O KREWETKACH NIE POMYŚLAŁAM :)))

alfreda

alfreda 2010-08-12

pozdrawiam

dorciad

dorciad 2010-08-12

mmm no muszelek nie jadam........ale to wygląd mi na pyszne danie......chyba sie skuszę...............

dorciad

dorciad 2010-08-12

nie było........tylko jedna taka mała.....ale kupiłam sobie większe.......także nie ma problemu............

gosian

gosian 2010-08-12

ja lubie tylko owocowe ....te normalne z drzewa albo z krzachka,te morskie nie bardzo...:D.pozdrawiam i milego dzionka.

monia13

monia13 2010-08-12

rewelacja :)
miłego dnia :)

irenak

irenak 2010-08-12

"Odgrzewać na patelni na małym ogniu, pod przykryciem z folii"-dobra wskazowka.Planowanie od A do Z:)))

gulaki

gulaki 2010-08-12

No nie taki świetny przepis ,na pewno go nie długo wykorzystam :))

fantazi

fantazi 2010-08-12

Apetycznie się prezentuje :)

irys3

irys3 2010-08-12

Cały tydzień mnie nie było,wróciłam i trafiłam od razu na takie jedzonko.Pozdrawiam:)

kajtus2

kajtus2 2010-08-12

twoja żona ma z tobą dobrze ;););)

ewa17

ewa17 2010-08-12

Miłego dnia:)

beti35

beti35 2010-08-12

Mniam...mniam....Pozdrawiam szefa kuchni ;-)))

februar

februar 2010-08-12

co tu wejde,slinka cieknie:) mniamus:DDDD
milego dnia:D

deyzi2

deyzi2 2010-08-12

Witam ! miłego czwartku zycze :)))

alkaa

alkaa 2010-08-12

coś tam skubnę ,bom swój obiad już zdążyła wsunąć..ktoś proponował wino, to ja chętnie...Y

gaina

gaina 2010-08-12

Super jedzonko,ślę pozdrowienia:))

joan32

joan32 2010-08-12

oj skosztowaloby sie

nefele1

nefele1 2010-08-12

No nie ślinka leci, ten przepis wypróbuję na pewno:)) pozdrawiam:))

nika81

nika81 2010-08-12

Myślałam,że to picka.

kaska33

kaska33 2010-08-12

MUSZĘ PRZYZNAĆ,ŻE POPRZECZKA KULINARNA POSTAWIONA BARDZO WYSOKO. INSPIRUJESZ I MOTYWUJESZ DO KUCHARZENIA.

deyzi2

deyzi2 2010-08-12

˜“ª¤.¸.(¯v¯).¸.¤ª“˜¨
...¨˜“ª(_>@<_).¸.¤ª“˜¨
¨˜“ª¤.¸.(_^_) .¤ª“˜¨˜
. «♥» POZDRAWIAM'♥¸.•*
ŻYCZĘ MIŁEGO WIECZORU
ORAZ BAJKOWYCH SNÓW
DOBRANOC............. :)**

slawa1

slawa1 2010-08-12

A ja się przyznam że nie jadłam krewetek..U nas oczyszczali krewetki, zaraz było poznać kto tam pracuje.l.Po Twoich widokach na talerzu muszę kiedyś spróbować.Pozdrawiam.

dorciad

dorciad 2010-08-12

dziś na basenie tez było troszku ludzi.........zrób znów coś pysznego na jutro wpadnę..

herma

herma 2010-08-12

Smacznego !!!
Pozdrawiam i życzę spokojnej nocy, oraz słodkich snów :)

edge56

edge56 2010-08-13

Koniecznie musisz otworzyć restaurcję! Wyżyjesz spokojnie z samych garnkowiczów! :-))

lulu2

lulu2 2010-08-13

Pychota ...pozdrawiam serdecznie...spokojnej nocy...

mania3

mania3 2010-08-13

Na pewno smaczne!!!!!!!!!!!Pozdrawiam.

dorciad

dorciad 2010-08-13

witam garnkowego kucharza.......co dziś na obiad

krysia0

krysia0 2010-08-13

..udanego 13-tego:)

monik40

monik40 2010-08-13

"Żyć to znaczy okazywać wdzięczność
za słoneczny blask i miłość, za ciepło i czułość,
których jest tak wiele w ludziach i rzeczach."

udanego weekendu;-)))

nefele1

nefele1 2010-08-13

poznaję poznaję, smok miniaturka ;))) udanego trzynastego:)

lulu2

lulu2 2010-08-13

Miłego dnia....

crist49

crist49 2010-08-13

WYGLĄDA PRZEPYSZNIE I TAK SAMO SMAKUJĘ, MIŁEGO WEEKENDU ŻYCZĘ:)

fantazi

fantazi 2010-08-13

Udanego piątku 13-go życzę !!!
~~ POZDRAWIAM ~~

smutna

smutna 2010-08-13

Pozdrawiam......Miłego piątku życzę:-)))

elza58

elza58 2010-08-13

smacznego....witaj Szefie....pozdrowienia przesyłam życząc miłego dnia....

irys3

irys3 2010-08-13

Choć pochmurno na niebie,witam miło Ciebie 13 w piątek:)

czesi2

czesi2 2010-08-13

Ładnie wygląda może spróbuje,życzę udanego piątku...

adamowa

adamowa 2010-08-13

Och troszke to pracochlonne ...wiec tylko Cie podziwiam ...oj zeby mi tak ktos chcial kulinarnie dogadzac :) Pozdrawiam Cie cieplutko ... No i milego 13.tego zycze :)

aneta45

aneta45 2010-08-13

smaczne zdjecie , pozdrawiam:)):))

fridaa

fridaa 2010-08-13

To dzisiaj szaleję na maxa,pyszne,dziękuję
Miłego wieczorka Ci życzę i słonecznego weekendu uroczo spędzonego w miłym gronie.
Pozdrawiam,Lutka

februar

februar 2010-08-13

"Miś Miś,,,a kto pojedzie z Misiem do Londynu? no kto? Londyn jest w Anglii..........."
A TERAZ GRZECZNIE PROSZE...o wytlumaczenie mi tego komentarzyka na moim profilu;) bo chyba nie do konca kumam!
ale ,ze Londyn w Anglii jest, to juz wiadome od dawna hehe;P
milego weekendu!:DDD

februar

februar 2010-08-13

aaaaaaaaaa i wszystko jasne:) hihihi
no teraz mi wstyd,bo nie ogladalam:(

kaska33

kaska33 2010-08-13

TO DZISIAJ NIC NIE ZJEMY? :(

tesa31

tesa31 2010-08-14

Smakowite danie:))

medlay

medlay 2010-08-16

Owoce może-jak najbardziej :) ...apetycznie :)

sulika

sulika 2010-08-19

Myslalam, ze to pizza, a tu nastepny przepis do wykorzystania...Ciekawe jak smakuje mascarpone w tarcie...

barossa

barossa 2010-08-24

dobrze że jest przepis...:)

dodaj komentarz

kolejne >