TARTA Z POMIDORAMI I KREWETKAMI W SOSIE Z MASCARPONE I KWAŚNEJ ŚMIETANY.
Składniki, 4 porcje:
Ciasto kruche:
• 250 g mąki (pszennej tortowej)
• 150 g masła, schłodzonego
• 1 łyżeczka soli
• 1 jajko
Do tarty o średnicy 24 cm wykorzystamy połowę ilości ciasta kruchego (około 270 g). Resztę można przechować w lodówce przez 7 dni lub zamrozić na 3 miesiące.
Jeżeli nie macie czasu, gotowe ciasto kruche można kupić w markecie.
Nadzienie:
• 1 łyżka oliwy z oliwek
• 2 łyżki pokrojonej w drobną kosteczkę cebuli
• 250 g sera mascarpone
• 150 g kwaśnej śmietany 18% lub 22% (można zastąpić śmietanką kremową 30% lub 36%)
• 1 surowe jajko + 1 żółtko
• 1 szklanka liści bazylii, grubo posiekanych
• 200 g (około 20 sztuk) gotowanych - różowych krewetek, bez ogonków, rozmrożonych i dokładnie osuszonych, pokrojonych na 1,5 cm kawałki
• 200 g pomidorków koktajlowych przekrojonych pół (lub większych pomidorów, pokrojonych na ósemki i odsączonych na sicie z nadmiaru soku)
Forma na tartę o średnicy 24 cm posmarowana masłem.
Przygotowanie:
Ciasto kruche: Mąkę przesiać na stolnicę lub blat kuchenny usypując wzgórek. Zrobić w nim wgłębienie, dodać pokrojone w kosteczkę masło, sól oraz wbić jajko. Zagarniać palcami mąkę do środka, rozcierając ją palcami z masłem. Wlać 1 łyżkę wody lub mleka i szybko łączyć składniki w kulę. Ciasto jeszcze przez chwilę powyrabiać, aż będzie gładkie (ciasta kruchego nie należy za długo wygniatać, bardziej łączyć - "składać" składniki, wówczas będzie idealnie kruche i sypkie). Podzielić na dwie części, zawinąć w dwa kawałki przeźroczystej folii i włożyć do lodówki na godzinę. Do tarty wykorzystamy jedną połówkę ciasta kruchego.
Wyjąć z lodówki jedną połówkę ciasta i rozwałkować ją na podsypanej mąką stolnicy na placek o średnicy nieco większej niż średnica formy. Zawinąć ciasto na wałek i tak przenieść je do formy. Ciastem wyłożyć dno i boki formy. Spód podziurkować widelcem, wstawić do lodówki na czas nagrzania się piekarnika do 190 stopni.
Formę nakryć kawałkiem papieru do pieczenia, na wierzch wysypać kilkanaście kamyczków(ja przywiozłem je z nad morza), rozprowadzając je równomiernie po całej powierzchni tarty. Obciążenie to spowoduje, że spód tarty nie będzie podnosił się podczas pieczenia. Tartę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 15 minut, następnie usunąć papier wraz z obciążeniem i piec przez kolejne 12 - 15 minut na lekko złoty kolor. Wyjąć z piekarnika i przestudzić (jeśli spód tarty będzie dobrze ostudzony, nie namoknie od nadzienia podczas pieczenia).
Nadzienie: Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i zeszklić cebulkę dusząc ją na bardzo małym ogniu przez około 7 minut, nie rumienić, mieszać od czasu do czasu. Cebulkę wymieszać (energicznie łyżką) z serem mascarpone, śmietaną, jajkiem i żółtkami, solą oraz pieprzem. Masę wyłożyć na upieczony i ostudzony spód. Na wierzchu rozsypać bazylię i krewetki, powciskać je w masę serową. Ułożyć pomidory przecięciem do góry i delikatnie je wcisnąć w masę. Tartę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 30 - 35 minut, aż masa serowa delikatnie zetnie się, ale głównie przy brzegach i na wierzchu. Lekko przestudzić i dopiero wówczas pokroić. Odgrzewać na patelni na małym ogniu, pod przykryciem z folii.
UWAGI:
Jeżeli nie lubisz krewetek zastąp je innym składnikiem,np boczkiem,,tylko nie wędzonym,,bo będzie za słony.Mnie najlepiej smakuje, jak dobrze przestygnie i ściągnie, lepiej wtedy też się kroi.
dodane na fotoforum:
brateka 2010-08-11
wiedziałam kiedy mam się pojawić :)) to ja idę herbatki zrobić i podstawiam talerzyk :D
balisto 2010-08-11
aaaa, takie cos, nie ma co patrzec, to zaczynamy, proponuje do tego dania wino "côte de Provence - rosé
smacznego
kwiatek 2010-08-11
to beze mnie - ale smacznego i spokojnej nocy życzę!
intma43 2010-08-11
Super, że dodajesz przepisy! Twoje dania są takie kunsztowne, że chciałoby się łykać monitor....
Pozdrawiam :))
agatap6 2010-08-11
no nie ale robisz ...smaka....
fo22ksi 2010-08-11
Pięknie opisujesz i super to ''jedzonko''..;))
Pozdrawiam i baśniowych snów życzę ;))
jankewa 2010-08-12
To danie jest świetne :-)) Ja właśnie zrobię z boczkiem hehhe
Muszę spróbować :-)))
Pozdrawiam -Dobranoc :-)))
ewa03 2010-08-12
Witam miło i serdecznie
bardzo ciepło i bajecznie!
ŻYCZĘ UDANEGO DNIA-POZDRAWIAM*
lejdis 2010-08-12
ŚWIETNE...TARTA, TO JEDNA Z TYCH RZECZY, KTÓRE MOŻNA PRZYRZĄDZIĆ NA WIELE SPOSOBÓW...ALE O KREWETKACH NIE POMYŚLAŁAM :)))
alfreda 2010-08-12
pozdrawiam
dorciad 2010-08-12
mmm no muszelek nie jadam........ale to wygląd mi na pyszne danie......chyba sie skuszę...............
dorciad 2010-08-12
nie było........tylko jedna taka mała.....ale kupiłam sobie większe.......także nie ma problemu............
gosian 2010-08-12
ja lubie tylko owocowe ....te normalne z drzewa albo z krzachka,te morskie nie bardzo...:D.pozdrawiam i milego dzionka.
irenak 2010-08-12
"Odgrzewać na patelni na małym ogniu, pod przykryciem z folii"-dobra wskazowka.Planowanie od A do Z:)))
irys3 2010-08-12
Cały tydzień mnie nie było,wróciłam i trafiłam od razu na takie jedzonko.Pozdrawiam:)
ewa17 2010-08-12
Miłego dnia:)
februar 2010-08-12
co tu wejde,slinka cieknie:) mniamus:DDDD
milego dnia:D
alkaa 2010-08-12
coś tam skubnę ,bom swój obiad już zdążyła wsunąć..ktoś proponował wino, to ja chętnie...Y
joan32 2010-08-12
oj skosztowaloby sie
nefele1 2010-08-12
No nie ślinka leci, ten przepis wypróbuję na pewno:)) pozdrawiam:))
nika81 2010-08-12
Myślałam,że to picka.
kaska33 2010-08-12
MUSZĘ PRZYZNAĆ,ŻE POPRZECZKA KULINARNA POSTAWIONA BARDZO WYSOKO. INSPIRUJESZ I MOTYWUJESZ DO KUCHARZENIA.
deyzi2 2010-08-12
˜“ª¤.¸.(¯v¯).¸.¤ª“˜¨
...¨˜“ª(_>@<_).¸.¤ª“˜¨
¨˜“ª¤.¸.(_^_) .¤ª“˜¨˜
. «♥» POZDRAWIAM'♥¸.•*
ŻYCZĘ MIŁEGO WIECZORU
ORAZ BAJKOWYCH SNÓW
DOBRANOC............. :)**
slawa1 2010-08-12
A ja się przyznam że nie jadłam krewetek..U nas oczyszczali krewetki, zaraz było poznać kto tam pracuje.l.Po Twoich widokach na talerzu muszę kiedyś spróbować.Pozdrawiam.
dorciad 2010-08-12
dziś na basenie tez było troszku ludzi.........zrób znów coś pysznego na jutro wpadnę..
edge56 2010-08-13
Koniecznie musisz otworzyć restaurcję! Wyżyjesz spokojnie z samych garnkowiczów! :-))
lulu2 2010-08-13
Pychota ...pozdrawiam serdecznie...spokojnej nocy...
monik40 2010-08-13
"Żyć to znaczy okazywać wdzięczność
za słoneczny blask i miłość, za ciepło i czułość,
których jest tak wiele w ludziach i rzeczach."
udanego weekendu;-)))
nefele1 2010-08-13
poznaję poznaję, smok miniaturka ;))) udanego trzynastego:)
lulu2 2010-08-13
Miłego dnia....
adamowa 2010-08-13
Och troszke to pracochlonne ...wiec tylko Cie podziwiam ...oj zeby mi tak ktos chcial kulinarnie dogadzac :) Pozdrawiam Cie cieplutko ... No i milego 13.tego zycze :)
fridaa 2010-08-13
To dzisiaj szaleję na maxa,pyszne,dziękuję
Miłego wieczorka Ci życzę i słonecznego weekendu uroczo spędzonego w miłym gronie.
Pozdrawiam,Lutka
februar 2010-08-13
"Miś Miś,,,a kto pojedzie z Misiem do Londynu? no kto? Londyn jest w Anglii..........."
A TERAZ GRZECZNIE PROSZE...o wytlumaczenie mi tego komentarzyka na moim profilu;) bo chyba nie do konca kumam!
ale ,ze Londyn w Anglii jest, to juz wiadome od dawna hehe;P
milego weekendu!:DDD
februar 2010-08-13
aaaaaaaaaa i wszystko jasne:) hihihi
no teraz mi wstyd,bo nie ogladalam:(
medlay 2010-08-16
Owoce może-jak najbardziej :) ...apetycznie :)
sulika 2010-08-19
Myslalam, ze to pizza, a tu nastepny przepis do wykorzystania...Ciekawe jak smakuje mascarpone w tarcie...