GRANITA PORZECZKOWA.
GRANITA DI RIBES.
SKŁADNIKI:
4porcje
*500g porzeczek
*100ml wody
*rdzeń z laski wanilii
*5 łyżeczek płynnego miodu
*400ml wina Marsala
PRZYGOTOWANIE:
1.porzeczki umyć,przebrać,odszypułkować,troszkę zostawić do dekoracji.
2.Owoce zagotować w wodzie i gotować przez 10 minut.Ugotowane porzeczki rozetrzeć.Wymieszać z miodem.Zamrażać ok 4 godz.
3.zamrożoną granitę rozdrobnić w kruszarce do lodu lub blenderem,napełnić pucharki,zalać winem Marsala. Udekorować porzeczkami,,można dodać listek mięty.Smacznego.
dodane na fotoforum:
kot54 2010-11-25
Ale kusisz tymi porzeczkami......pyszność......:)
katka12 2010-11-25
Mniam...pyszne i pięknie podane...
lucesse 2010-11-25
...i witaminka i troszkę na rozgrzewkę :) Miłego wieczoru :-)
ankam 2010-11-25
Rozgrzewająca do czerwoności... w sam raz na dzisiejszy pierwszy dzień ze śniegiem! Pozdrawiam i milego wieczorku:)))
isia222 2010-11-26
na pewno smaczne, ale dziś spadł u mnie pierwszy śnieg i to chyba trochę za simne danie dla mnie :):)
julaa1 2010-11-26
Hmmm gdzie teraz takie porzeczki znajdę a narobiłeś mi apetytu
Pozdrawiam cieplutko
pox2gi 2010-11-27
lubię te sycylijskie lody - na tamte warunki klimatyczne nie ma nic lepszego dla ochłody.........oprócz kapieli w morzu....:)
rzeka13 2010-11-27
Bardzo apetycznie wyglądają