Kuchenne inspiracje Piatala.
Deser nazywa się : Hiszpański Flan Pomarańczowy.
Składniki na 4 desery:
200 g cukru.
skórka startej pomarańczy.
300 ml gęstej śmietany.
230 ml mleka.
4 jajka.
1/3 szklanki cukru pudru.
1/2 szklanki wody.
Pomarańcze i konfitura pomarańczowa do dekoracji. Listek mięty.
1. Podgrzej cukier w 1/2 szklanki wody. Gdy cukier się rozpuści, doprowadź płyn do wrzenia i gotuj na małym ogniu bez mieszania aż uzyskasz gęsty syrop. Zdejmij z ognia, przelej do 4 foremek do zapiekania.
2.Wymieszaj w rondelku śmietanę, mleko, skórki pomarańczy. Mocno podgrzej. Zdejmij z ognia, poczekaj aż wystygnie.Dodaj jajka wymieszane z cukrem pudrem. Przelej masę do foremek. Piecz w kąpieli wodnej w piekarniku przez ok 30 min. w temp. 160C. Włóż na noc do lodówki.
Przed podaniem deser udekoruj świeża pomarańczą oczyszczoną z błonek, skórką i konfiturą pomarańczową. Dodatkową ozdobą będzie listek mięty.
dodane na fotoforum:
bunio 2014-04-12
za długo............. chyba by mi odeszła ochota na deser, proszę o coś szybkiego ;-)))))
slav43 2014-04-12
Warto spróbować.:)
elap6 2014-04-12
Ale to musi być pyszne...... Zaznaczam sobie do wypróbowania po powrocie do domu :-)
jolak54 2014-04-12
To musi być pyszne, bo wygląda bardzo apetycznie........pozdrawiam, miłego wieczoru.......:)))
maj56 2014-04-12
Cudownego wieczoru sobotniego Ci życzę--superaśnie bo po obiadku na deserek trafiłam do Ciebie:)))
meesiek 2014-04-12
Bardzo smaczny i piękny deser pełen inspiracji :)
tomeksc 2014-04-12
Deserek wspaniały i super fota.
Ślęża, miejsce wyjątkowe i tajemnicze. Pewnie jeszcze coś by się tam wykopało.
ebrima 2014-04-12
Strasznie dużo pracy i zachodu ... ;-(
Za długo trzeba czekać na efekt.
Chyba poczekam, aż ktoś mi taki deser przygotuje.
lilaluu 2014-04-12
Lukam sobie na Twoje zdjęcia...:) a efekt tego patrzenia jest taki że ślinianki zaczęły mi wariować, wszystko tak smacznie i apetycznie wygląda :)
alkaa 2014-04-12
wygląda rewelacyjnie...a jajka wymieszać czy ubić do białości ? gęsta śmietana to kremówka ? - jeśli mogę się dopytać...
krysiaa 2014-04-12
Coś słodkiego dla mnie....:)
dobrej nocy Sławku....:)
...TO NIE Z CIEBIE............TYLKO DO CIEBIE...:)
skajka1 2014-04-12
re.: ha ha ... w tym roku trochę zaoszczędziłam, bo nie było u mnie zimy więc jakoś dam radę :))
pozdrawiam :))
lilaluu 2014-04-12
Dziękuję za miłe słowa :) a co do kawy to z rana obowiązkowo, czarna, mocna a gdy los da się nią cieszyć w łóżku to smakuje dwa razy lepiej :) Pozdrawiam
katka12 2014-04-12
re: zaraz by mnie zamknęli, to Ogród Botaniczny :)
alkaa 2014-04-12
re; hahaha bo uwierzę...a to ustrojstwo jest tak ziołowe ,że więcej jak kieliszek nie da rady...chyba że ktoś lubi...
tom71q 2014-04-13
UWAGA!!!
Przed wlozeniem (do lodowki) poczekaj az ostygnie: D
tom71q 2014-04-13
Aaa.Jak ktos nie ma czasu lub ochoty na cos pysznego a czasochlonnego to polecam szybki numerek :E
hania44 2014-04-13
Raczej usnelam niż obudzilam sie a obudzilam sie dopiero teraz. Masz racje ze to kaczor a nie kaczka u mnie na zdjęciu! :)
Ja jeszcze troche pospie.....
siestala 2014-04-13
Doskonale znam flan- nigdy jednak nie był podany tak ładnie. Gdybyś kiedyś chciał poeksperymentować można go zrobić z mleka kokosowego ( niesłodzonego) i posypać keciutko przesmażonymi na patelni bez tłuszczu wiórkami kokosowymi
gruda49 2014-04-13
Bardzo pięknie deser wygląda i zapewne niebo w ustach.
Pozdrawiam serdecznie.
tomeksc 2014-04-13
wiem, że masz sporo wykopków. Zaglądam do Ciebie systematycznie. Bardzo fajne zainteresowania, podziwiam i czekam na kolejne skarby od zapomnienia uratowane.
mal71 2014-04-13
tak flan jest podstawowym deserem tutaj ale......nikt go tutaj tak pieknie nie podaje!!!!!!!!!!!!!!!:)i jest bardzo zwykly nie pomaranczowy twoj jest wykwintny!
aniart 2014-04-13
wygląda bajecznie i kusi by spróbować :) pozwolę sobie zapisać przepis i wypróbować. Pozdrawiam
noanch 2014-04-14
zazdroszczę kunsztu i pomysłowości, o skarbach nie wspomnę :)