Przekąska na zimno. Burrata.
Burrata di buffala to świeży ser z bawolego mleka, z rodzaju a pasta filata (ciągnący się). Pochodzi z Apulii, jednego z południowych regionów Włoch. Przypomina nieco mozzarellę, ale jest od niej delikatniejszy i smaczniejszy. Ma kształt serowej sakiewki, wewnątrz której kryje się miękkie, śmietankowe wnętrze, zwane stracciatella pugliese. Obecnie coraz częściej można kupić burratę w pojemnikach plastikowych lub workach, zanurzone w łagodnej solance.
Burrata po włosku znaczy maślany i odnosi się do cudownie maślanego smaku tego sera. Zapach jest słodki, mleczny z delikatną nutą kwasu mlekowego. Podawać ją można tak, jak mozzarellę z pomidorami i bazylią, ale prawdziwi koneserzy twierdzą, że najlepiej smakuje z kropelką doskonałej, świeżej oliwy.
U nas podajemy z bazylią, pomidorami, pieprzem, oliwą i solą morską. Na brzegach kilka kropel Cremu Balsamico.
Buon appetito!
dodane na fotoforum:
esme58 2014-11-10
Pięknie się prezentuje, jak zawsze każde Twoje danie, dopracowane w każdym detalu.
Bardzo pięknie i z wielką pasją, opisujesz to co podajesz, zachęciłeś mnie do szukania w sklepach takiego serka, nigdy jeszcze nie próbowałam, ale po Twoim opisie i obrazie, to aż chce się zjeść.
Pozdrawiam bardzo cieplutko.
limba 2014-11-10
nieustająco czegoś mnie uczysz!!!!! :)))....
stachs7 2014-11-10
Pozdrawiam i serdeczności przesyłam.
dratwa2 2014-11-10
imponuje mi tym bardziej ,że jestem tylko kosumentem.
bunio 2014-11-10
a opis z netu myślałam, że mam do czynienia ze znawcą przedmiotu........ sorry
jaworr 2014-11-10
Ciekawy ten ser, ale u nas pewnie go nie spotkam, tyle nowości u Ciebie...:))
Pozdrawiam..:)
janowa 2014-11-10
Zadowolę się mozzarellą...na pewno wielokrotnie tańsza:))
re:u mnie na podwórku pewnie też można coś jeszcze wykopać...to co wcześniej wydobyłam,to wylądowało na złomie...no,może poza starymi monetami:)))
slav43 2014-11-10
Gracie capocuoco!
nikt00 2014-11-11
Na 1 rzut myślałam ,ze to jajo w koszulce hahah:):) Pozdrawiam:)
elba50 2014-11-11
A może wystartuj w kolejnej edycji Master Chef???
Wygraj i otwórz własną restaurację, knajpkę, albo pub. :)))
irena77 2014-11-12
Witam....pomachaj do mnie,a ja życzę Ci miłego dnia.....
http://reduction-image.com/mpeg-creation2/temp/5405boafhe1nhs4r32r4q2s3a6/indexweb.htm
janowa 2014-11-13
Serek mi się nigdy nie przeje...:)
No chyba,że zacznie w bioderka wchodzić.
asiaka 2014-11-14
Niechaj wszystkie gwiazdy w niebie patrzą dzisiaj wprost na Ciebie. Niech Cię do snu ukołyszą, tym spokojem i tą ciszą. Niech przyniosą dobre sny, tego dzisiaj życzę Ci.
gwiazd7 2014-11-17
*...już mi ślinka leci, wspaniale opisujesz i apetycznie fotografujesz. Pozdrowionka dla Ciebie Piątal *-*