Szef kuchni serwuje,,,

Szef kuchni serwuje,,,

Przekąska na zimno. Burrata.

Burrata di buffala to świeży ser z bawolego mleka, z rodzaju a pasta filata (ciągnący się). Pochodzi z Apulii, jednego z południowych regionów Włoch. Przypomina nieco mozzarellę, ale jest od niej delikatniejszy i smaczniejszy. Ma kształt serowej sakiewki, wewnątrz której kryje się miękkie, śmietankowe wnętrze, zwane stracciatella pugliese. Obecnie coraz częściej można kupić burratę w pojemnikach plastikowych lub workach, zanurzone w łagodnej solance.

Burrata po włosku znaczy maślany i odnosi się do cudownie maślanego smaku tego sera. Zapach jest słodki, mleczny z delikatną nutą kwasu mlekowego. Podawać ją można tak, jak mozzarellę z pomidorami i bazylią, ale prawdziwi koneserzy twierdzą, że najlepiej smakuje z kropelką doskonałej, świeżej oliwy.

U nas podajemy z bazylią, pomidorami, pieprzem, oliwą i solą morską. Na brzegach kilka kropel Cremu Balsamico.

Buon appetito!

dodane na fotoforum:

esme58

esme58 2014-11-10

Pięknie się prezentuje, jak zawsze każde Twoje danie, dopracowane w każdym detalu.
Bardzo pięknie i z wielką pasją, opisujesz to co podajesz, zachęciłeś mnie do szukania w sklepach takiego serka, nigdy jeszcze nie próbowałam, ale po Twoim opisie i obrazie, to aż chce się zjeść.
Pozdrawiam bardzo cieplutko.

limba

limba 2014-11-10

nieustająco czegoś mnie uczysz!!!!! :)))....

irena62

irena62 2014-11-10

Pozdrawiam serdecznie....pieknie to wygląda i też pewnie tak smakuje ..:)

alasu

alasu 2014-11-10

Pyszne danie i wytwornie podane.
Piatalku muszę się do Ciebie wybrać.

stachs7

stachs7 2014-11-10

Pozdrawiam i serdeczności przesyłam.

spoko44

spoko44 2014-11-10

ślinka leci,,,,

anabell

anabell 2014-11-10

..doskonałe.

dratwa2

dratwa2 2014-11-10

imponuje mi tym bardziej ,że jestem tylko kosumentem.

ondra

ondra 2014-11-10

Buon appetito? Wiśta wio, łatwo powiedzieć :)))
Pozdrawiam serdecznie :)))

bunio

bunio 2014-11-10

a opis z netu myślałam, że mam do czynienia ze znawcą przedmiotu........ sorry

alik61

alik61 2014-11-10

jeżeli tylko trafię na pewno spróbuję:)...słońce i 18 stopni ciepełka posyłam:)

halka

halka 2014-11-10

Kocham wszystkie sery...myślę,że ten też by mi smakował.

jaworr

jaworr 2014-11-10

Ciekawy ten ser, ale u nas pewnie go nie spotkam, tyle nowości u Ciebie...:))
Pozdrawiam..:)

janowa

janowa 2014-11-10

Zadowolę się mozzarellą...na pewno wielokrotnie tańsza:))
re:u mnie na podwórku pewnie też można coś jeszcze wykopać...to co wcześniej wydobyłam,to wylądowało na złomie...no,może poza starymi monetami:)))

slav43

slav43 2014-11-10

Gracie capocuoco!

elap6

elap6 2014-11-10

Uwielbiam mozarellę to pewnie i ten by mi smakował :-)

isia222

isia222 2014-11-10

fajny sposób podania

gwiazd7

gwiazd7 2014-11-10

* Pięknie podane i z pewnością bardzo smaczne:)*

edyytka

edyytka 2014-11-10

pyyyyyyyycha :)

hania44

hania44 2014-11-10

Pycha, te zielone listki bazylii skropione kropelkami oliwy...mniam! :)

nikt00

nikt00 2014-11-11

Na 1 rzut myślałam ,ze to jajo w koszulce hahah:):) Pozdrawiam:)

gigos7

gigos7 2014-11-11

mniam :)))

elba50

elba50 2014-11-11

A może wystartuj w kolejnej edycji Master Chef???
Wygraj i otwórz własną restaurację, knajpkę, albo pub. :)))

kris13

kris13 2014-11-11

Takie przekąski to coś dla mnie bo uwielbiam wszystkie sery ;))))

viki10

viki10 2014-11-11

pycha, wszystkie sery są mniam :))

irena77

irena77 2014-11-12

Witam....pomachaj do mnie,a ja życzę Ci miłego dnia.....

http://reduction-image.com/mpeg-creation2/temp/5405boafhe1nhs4r32r4q2s3a6/indexweb.htm

mycha

mycha 2014-11-12

Życzę pogodnego i radosnego dnia:))

marinka

marinka 2014-11-12

pycha :)))))))))))))))

janowa

janowa 2014-11-13

Serek mi się nigdy nie przeje...:)
No chyba,że zacznie w bioderka wchodzić.

irena62

irena62 2014-11-14

pozdrawiam serdecznie .zyczę miłego weekendu ..:)

asiaka

asiaka 2014-11-14

Niechaj wszystkie gwiazdy w niebie patrzą dzisiaj wprost na Ciebie. Niech Cię do snu ukołyszą, tym spokojem i tą ciszą. Niech przyniosą dobre sny, tego dzisiaj życzę Ci.

marinka

marinka 2014-11-15

Cieplutko pozdrawiam super weekendu życzę:

gwiazd7

gwiazd7 2014-11-17

*...już mi ślinka leci, wspaniale opisujesz i apetycznie fotografujesz. Pozdrowionka dla Ciebie Piątal *-*

gwiazd7

gwiazd7 2014-11-18

re: dzieki, to z parku pałacowego w Pawłowicach koło Leszna*

marinka

marinka 2014-11-18

Pozdrawiam u nas mgła i jest zimno ,,,,,,,,,,,,,

wiolink

wiolink 2014-11-19

Uwielbiam....zawsze z oliva ;) pozdrawiam

hecioski

hecioski 2014-11-19

Proponuję, abyś podawał kaloryczność tych wyśmienitości:)))

evita

evita 2014-11-21

...z bawolego... to ja tylko będę podziwiała... :)

sselin

sselin 2014-11-21

Ach nie wiem ale może mam w znajomych szefa kuchni masterchef..:))

edge56

edge56 2014-11-21

Piatal, przyjacielu..., czym to zapić?!... ;-)))

kris13

kris13 2014-11-22

Uwielbiam wszystkie sery!!!!!!!!

bryza

bryza 2014-11-28

No super .... Cały PROFESJONALIZM :)

pinecha

pinecha 2014-12-15

... dawno nie zaglądałem, ale się dzieje :-)
-pyszne fotki, zresztą jak zawsze

dodaj komentarz

kolejne >