Miód pokrzywowy
Świeżą pokrzywę, najlepiej zbieraną w maju przed kwitnieniem, należy opłukać przegotowaną wodą i przekręcić przez maszynkę do mielenia mięsa {ja robię sok w sokowirówce}. Z kolei tak spreparowaną papkę wkłada się w szmatkę lnianą i wyciska dokładnie sok. Równocześnie należy rozpuścić w garnku miód. Trzeba go podgrzać nieznacznie. Na jedną część soku dodaje się cztery części miodu. Po dokładnym wymieszaniu wszystkiego specyfik przelewa się do słoików. Zażywa się go leczniczo lub profilaktycznie . Najczęściej przyjmuje się go w ilości 1-2 łyżek stołowych 3 razy dziennie, na godzinę przed jedzeniem, po rozpuszczeniu w 1/2 szklanki ciepłej wody, soku jabłkowego lub naparu z ziół. Dzieciom, dla wzmocnienia, można dawać dwa razy dziennie po 1 łyżeczce przez całą zimę.
dodane na fotoforum:
terecha 2012-04-27
z młodziutkiej pokrzywy,próbowałam sałatę...niezła była i jadłam zupę...w smaku podobna do szczawiowej ,tylko bardziej słodka...
jolak54 2012-04-27
Super przepis ......:)))
Cieplutko pozdrawiam i życzę Ci Lucynko miłego piątku
oraz pięknego i słonecznego, pełnego radości
i niezapomnianych chwil weekendu
dana02 2012-04-27
Kolejny piękny i słoneczny dzień dobiega końca. Dla niektórych szykuje się bardzo długi weekend...
Pozdrawiam serdecznie, spokojnej nocy i radosnego jutro przebudzenia życzę:)
renisii 2012-04-27
Lucynko jadlam młodą pokrzywe tak jak szpinak smaczna była
Życzę dobrego spania, radosnego wstawania
Dobranoc.
alkaa 2012-04-27
dzięki Lucynko za przepis...tylko gdzie ja taką zdrową pokrzywę znajdę...idę z Tobą...
extensa 2012-04-28
już wiem, że jeszcze mogę zebrać!!! przepisy szczegółowe więc mam nadzieję, że nic nie zepsuję...