Z kaszy jaglanej można robić mnóstwo rzeczy.
Na słodko - kulki z ugotowanej jaglanki z siekanymi bakaliami (orzechy, suszone owoce, zmielone migdały) i miodem w środku. Jedne obtoczone we wiórkach kokosowych, drugie w startej czekoladzie.
Szybkie i łatwe do przygotowania :)
dodane na fotoforum:
zibidzi 2013-11-30
Może była by dla mnie wskazana .
Kasza jaglana zawiera rzadko występującą w produktach spożywczych krzemionkę, mającą leczniczy wpływ na stawy, a także korzystnie wpływa na wygląd skóry, paznokci i włosów. Jako jedyna wśród kasz jest zasadotwórcza.
Kasza jaglana ma właściwości wysuszające i antywirusowe. Stąd jaglankę podaje się przy przeziębieniu i zapaleniu górnych dróg oddechowych
Pamiętam ,że kiedyś mama próbowała na mnie w dzieciństwie tej kaszy ale byłem raczej
odporny na jej jak smak i niewątpliwe zalety .
quendi 2013-11-30
zibi, można ją tak przyrządzić, przyprawić na wiele sposobów, że naprawdę paluszki lizać! to najzdrowsza kasza, drugą po niej jest gryczana, najlepiej niepalona.