Domowa pizzunia - na szybko, bez drożdży

Domowa pizzunia - na szybko, bez drożdży

Ciasto:
25 dag mąki tortowej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
sól
2 łyżki margaryny (duże łyżki)
3/4 szklanki mleka 3.2% (150 ml)
dodatki na pizzunię (ulubione lub ser, usmażone pieczarki, papryka ze słoika, przyprawa oregano, koncentrat)

Wykonanie:
Do miski przesiać mąkę, wymieszać z solą i proszkiem do pieczenia, dodać posiekaną margarynę, zagnieść, aż powstaną grudki przypominające bułkę tartą. Wlać mleko, wyrobić ciasto i rozwałkować je posypując mąką na średnicę ok. 30 cm. Pizzę posmarować delikatnie koncentratem, włożyć dodatki i przyprawić oregano. Wstawić na górną półkę do nagrzanego wcześniej piekarnika na 200'C i piec 30-35 minut.