puree z pietruszki i pieczona marchewka. Naczytałam się tyle o skarpenie, że bardzo chciałam jej spróbować. Jest to ryba, którą lubią miejscowi. Kiedy rozmawialiśmy z kapitanem łódki w Kenai Fiords NP powiedział, że jeśli miejscowi biorą turystów na połowy i skarpena zaczyna brać- natychmiast zmieniają miejsce, żeby turyści nie łowili tej ryby. Potem wracają tam i sami jedną- dwie łapią dla siebie. Rybka jest w smaku genialna. Delikatna i bez ości. Glacier Brewhouse, Anchorage, AK
dodane na fotoforum:
krycha2 2016-10-07
To chytrusy...a ja właśnie taka rybkę,która nie ma ości zjadłabym...niekoniecznie faszerowaną...
siestala 2016-10-07
ości jako takie ma, ale jak ją poporcjowali- ani jednej nie było. Są takie genialne ryby, że jak wyciągniesz od ogona do głowy kręgosłup ( czy jak to nazwać) to w mięsie ości już nie ma. Skarpena jest jedną z nich. Zapomniałam wspomnieć, że one bardzo długo żyją ( jeśli im, rzecz jasna, pozwolić;)