Mniszek lekarski (Taraxacum officinale), zwany także mleczem lub, bardziej lokalnie, moiczkiem, to roślina powszechnie znana. Jednak nie każdy zdaje sobie sprawę, że każda jej część jest jadalna! Liście mniszka można dodać do sałatki, z odpowiednio przygotowanego korzenia zaparzyć herbatę, a kwiaty np. usmażyć w cieście naleśnikowym
asiao 2023-05-07
Oj, nie mów tego, bo wszystkie wyjedzą !
A ja uwielbiam te małe słoneczka. Masa ich kwitnie dookoła i ocieplają tę zimną wiosnę ...
Ciekawe, że u nas też mówią "moiki"...
halka 2023-05-07
Łan pełen słońca....kwiaty mniszka ślicznie wyglądają wśród zieleni.To cenna roślina ale nie jest doceniana przez wszystkich.
maska33 2023-05-08
Gdy małe dzieciaki w domu, polecam domowy wyrób miodziku z kwiatostanu tej rośliny.
Ważne tu są i terminy, a zwłaszcza proporcje.
Podobnie jak z majowych odrostów sosnowych syrop na przeziębienia (podobny do PINI.)
W spiżarni mam jeszcze (z ubiegłego roku) śladowe ilości.
Zapewniam-działa!