Przepis z netu:
40 dag mąki
25 dag margaryny
20 dag cukru
4 żółtka
3 łyżki śmietany
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
płaska łyżeczka sody
Z podanych składników zagnieść ciasto, podzielić na dwie części, rozwałkować i włożyć do dwóch identycznych blaszek.
Słoik powideł śliwkowych
4 białka
szklanka cukru
cukier waniliowy
20-30 dag orzechów włoskich
Placki w brytfankach posmarować dość grubo powidłami i równomiernie rozłożyć ubitą na sztywno pianę z białek z cukrem
posypać grubo siekanymi orzechami piec ok.30 min.w 180°C
5 żółtek
3/4 szklanki cukru
6 płaskich łyżek mąki ziemniaczanej
1/2 l mleka
20 dag margaryny
Żółtka utrzeć z cukrem dodać mąkę ziemniaczaną i cienkim strumieniem wlewać wrzące mleko cały czas mieszając zagotować, ostudzić. Margarynę utrzeć na puch dodawać po łyżce zimny budyń. Kremem przełożyć blaty
dodane na fotoforum:
janowa 2014-03-18
Na garnku Pani Walewska na topie....Chyba też upiekę:)
Pozdrawiam i miłego popołudnia życzę:)
danutaw 2014-04-05
..a ta pysznotka dalej mi tu pachnie.., upiekę dopiero na święta, bo to świetne ciasto !!!)
Pozdrawiam wieczorkiem, czarownej nocki życzę Ci :))))