2 szklanki mąki
3 dag drożdży
1 żółtko
3/4 szklanki mleka lub wody
2-3 łyżki oleju
duża szczypta soli
łyżeczka cukru
Mąkę przesiać do miski,wsypać sól,cukier,rozkruszyć drożdże,dodać żółtko.Cały czas mieszając dolać letnią wodę lub mleko.Ciasto powinno być elastyczne nie za rzadkie,odstawić do wyrośnięcia.Następnie dodać olej.Ciasto rozwałkować,pociąć na prostokąty nakładać nadzienie i zwinąć jak krokiety,odstawić do wyrośnięcia,posmarować wodą i posypać kminkiem.Piec ok.20-30 min.w 200 °C.
kiszona kapusta
sos myśliwski (ja dałam z winiar)
szczypta kminku
cebula
łyżka tłuszczu do smażenia
Kapustę ugotować do miękkości ze szczyptą kminku,odparować lub odcedzić nadmiar wody,wsypać sos i dodać zrumienioną cebulkę,wymieszać.
dodane na fotoforum:
beata3 2010-10-01
STASIU PROSZĘ O PRZEPIS
rudi26 2010-10-01
Na pewno pycha, tylko ja osobiście nie lubię kminku, ale zawsze można upiec bez :)))
Pozdrawiam serdecznie ;)))
lunio 2010-10-01
Takie śliczne, że aż szkoda ruszać:)))
Pozdrawiam i uśmiech zostawiam:)))
violinka 2010-10-01
wspaniałe miłego weekendu
jaworr 2010-10-01
apetycznie wyglądają.......jednakowej wielkości i koloru.....:))
pozdrawiam serdecznie.....
bea01 2010-10-01
Pyszne są, mniam...
magdabo 2010-10-02
Fajne te kapuśniaczki ...)
claud18 2011-09-20
Podobne do wigilijnych pasztecików...Pyszniutkie :)