50 dag mąki
5 dag drożdży
5 żółtek lub 3 całe jaja
10 dag cukru
1 szklanka mleka lub wody
cukier waniliowy
kieliszek spirytusu lub octu
szczypta soli
5 dag masła
cukier puder do posypki
marmolada owocowa lub powidło
smalec lub olej do smażenia
Drożdże rozpuścić z letnim mlekiem i łyżką cukru,zasypać 10 dag mąki.Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 10-15 minut by zaczyn urósł.Roztopić masło.Żółtka utrzeć z cukrem.Dodać do zaczynu razem z pozostałą mąką,ostudzonym masłem,cukrem waniliowym,alkoholem i szczyptą soli.Wyrobić gładkie ciasto i zostawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut.(ciasto powinno być dość wolne i dobrze wyrobione)Gdy ciasto podwoi swoją objętość,rozwałkować je na grubość 2 cm.Wycinać kółka układać na nich nadzienie,starannie zlepiać formując pączki,odstawić do wyrośnięcia.Smażyć w rozgrzanym tłuszczu na rumiano z obu stron.Wyjąć na bibułę .Jeszcze ciepłe posypać cukrem pudrem...
dodane na fotoforum:
beata3 2011-02-18
SUPER SMACZNEGO
kot54 2011-02-18
Oj męża prosi o dwa góra cy.....pyszne pączusie.....
danka1 2011-02-18
Widać, że próba udana
babka50 2011-02-18
Tylko podziwiac Twoje zdolnosci ....
justek 2011-02-18
mniam,ziadłabym takie!!!
aniakar 2011-02-18
Pycha .....ale będzie obżarstwo w Tłusty Czwartek .....................
wpadne do Ciebie na jednego ............
........pozdrawiam .......miłego wieczorku życzę .....
bea01 2011-02-18
Pyszne...
magdabo 2011-02-18
Próba wyszła bardzo pozytywnie , pycha Bożenko !