2 kg ogórków
2 kg fasolki szparagowej
1 kg cebuli
1 łyżka soli
zalewa:1/2 szklanki oleju
1 szklanka octu 10 %
2 słoiczki przecieru pomidorowego(po 190g)
1 szklanka cukru
1 łyżka soli
1/2 łyżeczki pieprzu mielonego
Ogórki obrać pokroić w plasterki.Cebule obrać pokroić w półplasterki,wymieszać razem posolić i odstawić na 20 min.
Fasolkę pokroić na mniejsze kawałki i obgotować 10 min w lekko osolonej wodzie,odcedzić,wystudzić.W dużej misce wymieszać składniki zalewy.Dodać do niej odcedzoną fasolkę i ogórki z cebulą razem z powstałym sokiem.Sałatkę wymieszać i przełożyć do słoików,zamknąć i pasteryzować 15 min.
dodane na fotoforum:
danka1 2011-07-21
Takiej nie robiłam i nie jadłam jeszcze
kot54 2011-07-21
Smaczne zaprawy Bożenko robisz na zimę....
POZDRAWIAM :)
kaja12 2011-07-21
z racji pobytu w szpitalu i operacji nie mam w tym roku fasolki więc nie wypróbuję..
magdabo 2011-07-21
Świetne połączenie , to coś dla mnie ...
bea01 2011-07-22
Pyszna...
jania81 2011-08-09
Fajnie ta sałatka wygląda.... też mam na nią przepis bo przeglądałam te gazetki prześlij przepis... może być dobra... pozdrawiam i miłego wtorku życzę:))