2 kg ogórków
2 główki czosnku
3 czubate łyżki soli
Ogórki obrać i pokroić w grube plastry lub wzdłuż na ćwiartki.Czosnek pokroić w plasterki,wszystko razem posypać solą,wymieszać i odstawić na 12 godzin.Po czym odcisnąć z powstałej wody.
Zagotować pierwszą zalewę:
1 szklankę wody
1 szklankę octu
1 szklankę cukru
Podgrzać drugą zalewę:
10-12 łyżek oleju
2 łyżeczki ostrej papryki
Obie zalewy wymieszać z odciśniętymi ogórkami,przełożyć do słoiczków i pasteryzować 8-10 min.
dodane na fotoforum:
baygel1 2011-07-21
Widze ,że idziemy ostro w te ogórki.Ja tez przerabiam pełna parą.Będą w zimie jak znalazł.pozdrawiam.
dzaga 2011-07-21
robię podobną sałatkę , ale bez papryki , natomiast dodaję jeszcze marchewkę startą na tarce grube otwory , sałatka jest bardziej kolorowa i łagodniejsza , zalewa taka sama tylko porcja na 3 kg ogórków, spróbuj ... pozdrawiam :))
boogie3 2011-07-21
Pozdrowienia serdeczne wypróbuję dziękuję za przepis
magdabo 2011-07-21
Świetny przepis , pomysłów Ci nie brakuje ... dobranoc Bożenko !
kalla 2011-07-22
Pewnie smakowite, lecz jak dla mnie za ostre.Miłego weekendu Stasiu i odpoczynku od tego pracowitego tygodnia:)
elcia72 2011-07-22
Witam w kolejny deszczowy dzień , mimo takiej aury życzę udanego dnia ;))) Pozdrawiam
wkspio 2011-07-22
choć ciągle pada ... to jednak piątek , i weekend się zaczyna ... więc miłego dnia życzę :))
walla11 2011-07-22
Witam, i pozdrawiam. te twoje salatki superowo wyglondajom i napewno tez tak smakojom. Narobie tez sobie pare sloikow na zime. Dzienkoje
bea01 2011-07-22
Wspaniale zapasy Bożenko... wkrótce urlop, będę korzystala z Twoich wspaniałych przepisów, dziękuję:))