Ogórki dowolna ilość
do każdego słoika włożyć:liść laurowy
gałązkę kopru
ziele angielskie
ząbek czosnku
dużą szczyptę nasion gorczycy
szczyptę pieprzu mielonego
Ogórki obrać i pokroić wzdłuż na cztery części,ustawić w słoikach z przyprawami,zalać przestygniętą zalewą i pasteryzować 5 min.
na zalewę: 2 l.wody
2 szklanki cukru
1,5 szklanki octu 10%
10 czubatych łyżek keczupu pikantnego
5 płaskich łyżek soli
dodane na fotoforum:
xxena 2011-07-23
miłego wieczoru życzę :)
bea01 2011-07-25
Już robiłam podobne... przepis nieco inny...wypróbuję Twój, na pewno lepszy Bożenko...:)
rybkag 2011-07-25
Do tej pory robiłam takie same ale zamiast keczupu- musztarda...Ale mi się nieco "przejadły" , więc w tym roku spróbuję tej wersji...:))