GRUSZKI W KARMELU
5 gruszek
cytryna
ok.25 dag cukru
Gruszki obrać ze skórki,pozostawiając ogonek,wydrążyć gniazda nasienne od strony czubka,skropić sokiem cytrynowym.Zagotować dwie szklanki wody z połową cukru,włożyć gruszki i gotować aż będą miękkie(ale by się nie rozgotowały).Ugotowane wyjąć,osączyć i ustawić na talerzu.Pozostały cukier roztopić w suchym rondelku,bez przerwy mieszając.Gdy cukier całkiem się rozpuści a karmel nabierze złotobrązowego koloru polać ustawione gruszki,ostudzić.
By zrobić ozdobne nitki na gruszkach....trzeba zanurzyć widelec w karmelu i przenosić nad gruszkami wyciągając nitki...
dodane na fotoforum:
baygel1 2011-07-30
Mnie to dzisiejsza aura nawet nie martwi ,bo całe przedpołudnie spędziłam w kuchni.dorabiałam te ogórki w musztardzie ,bo doszlismy do wniosku ,że nowe lepsze smaki.a mam ochotę jeszcze na te ogórki w curry.Chyba też dobre.pozdrawiam.
danka1 2011-07-30
super Ci to wyszło
kot54 2011-07-30
Jak pięknie podany DESER......wygląda rewelacyjnie i smacznie :)
bea01 2011-07-30
ślinotoku dostałam:)
jaworr 2011-07-31
..na ten widok bardzo zareagowały moje zmysły smakowe....
mogę tylko popatrzeć ...:)
pomoria 2011-08-03
pięknie wyglądają...:-)