tym razem zrobiłam z dwu kolorowej cukinii.
3 kg młodej cukinii
1/2 kg cebuli
1/2 kg marchewki
2 szklanki wody
niepełna szklanka cukru
1 szklanka octu 10 %
2 czubate łyżki soli
5 ziaren ziela angielskiego
Młode cukinie bez obierania,pokroić w plasterki(starsze obrać przekroić na ćwiartki wzdłuż usunąć miąższ z nasionami i dopiero pokroić w plasterki),cebulę pokroić w pół plasterki a marchew zetrzeć na grubej tarce jarzynowej i przelać na sicie wrzątkiem,osączyć.Zagotować zalewę(bez octu),wrzucić na nią pokrojone warzywa,gotować ok 8 min.Po czym dodać ocet i jeszcze gotować chwilę(uważać by nie rozgotować warzyw)(jeśli lubimy łagodniejszą należy zmniejszyć ilość octu)Gorącą sałatkę przełożyć do wyparzonych słoiczków od razu zamykać odwrócić do góry dnem by wystygły.
dodane na fotoforum:
lujaro4 2011-07-30
Ja dzisiaj walczyłam z Twoją sałatką z ogórków i buraczków - pierwszy raz..pycha.. trochę wyjedliśmy przed zimą. Pozdrawiam serdecznie.
kot54 2011-07-30
Super przepisy, smaczne i kolorowe zaprawy....:))
dzaga 2011-07-30
ta też ładnie wygląda , chyba jeszcze zorganizuję trochę przetworów , bo cukinie mam w lodówce :))
bea01 2011-07-30
super...:)
theresa 2011-07-30
ja dopiero sie do cukini przekonalam jak usmazylam z nia ziemniaczane placki-byly dobre.