2 kg małych buraczków
2.5 szklanki wody
1/2 szklanki octu
płaska łyżka soli
łyżka cukru
10 ziaren pieprzu
10 ziaren ziela angielskiego
2 liście laurowe
szczypta kminku
Buraczki ugotować,wystudzić,obrać.Ułożyć w słoikach posypać kminkiem.Wodę i pozostałe przyprawy zagotować i gotować 15 minut pod koniec wlać ocet.Gorącą zalewą napełnić słoiki,zamknąć i pasteryzować 20 minut.
Są smacznym dodatkiem do mięs,można je łączyć z innymi marynatami lub gotowanymi warzywami,kukurydzą i majonezem.można też zetrzeć na tarce wymieszać z chrzanem otrzymamy smaczną ćwikłę....
dodane na fotoforum:
lonicera 2012-08-22
Bożenko Ty mi zawsze z " garnka" spadasz:D własnie zastanwialam sie co zrobic z małymi buraczkami co roku mi sie marnuja:) moze zrobie cos takiego jak Ty. Poprosimy o przepis:)
akrek1 2012-08-22
Same witaminki-pychota miłego popołudnia
magdabo 2012-08-22
Dziękuję za przepis Bożenko !