8 jajek
20 dag. masła
1 szklanka cukru
30 dag. suchego mielonego maku
60 dag. jabłek
7 łyżek kaszy manny
1 opakowanie cukru wanilinowego
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
kilka kropli aromatu migdałowego
garść rodzynek
garść grubo posiekanych orzechów włoskich
1-2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
gotowa polewa czekoladowa
Mielony mak zalać wrzątkiem w ilości podanej na opakowaniu i chwilkę gotować. Odstawić do lekkiego przestudzenia. Oddzielić żółtka od białek. Masło utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym na jasną, puszystą masę. Miksując, kolejno dodawać po jednym żółtku, a następnie partiami mak. Dodać kaszę mannę, proszek do pieczenia oraz obrane, starte na tarce o dużych oczkach jabłka. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać je do ciasta. Na koniec dodać bakalie i aromat migdałowy.
Formę o wymiarach 25 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto i równomiernie rozprowadzić.
Piec w 180 stopniach ok. 1 godzinę, aż wbity patyczek nie będzie obklejony surowym ciastem.
Wystudzone ciasto oblać polewą.
dodane na fotoforum:
madu02 2016-10-04
Znam pod nazwa makowiec japoński, zawsze się udaje i jest proste w wykonaniu, pozdrawiam
lucilla 2016-10-05
bardzo apetycznie wygląda jak wszystko !!
azzza9 2016-10-05
Wygląda rewelacyjnie.Mam podobny przepis,muszę kiedyś wypróbować..Pozdrawiam cieplutko,
magdabo 2016-10-09
Ciekawe ciasto , muszę upiec , dzięki za przepis Bożenko :)