25 dag mąki pszennej
20 dag mąki żytniej typ 720
5 dag otrąbek pszennych
2 łyżeczki pieprzu ziołowego
0,5 l wody letniej
3-4 dag drożdży
pół łyżeczki cukru
3/4 łyżki soli
Drożdże rozpuścić z cukrem w letniej wodzie,dodać pozostałe składniki,wyrobić ciasto.Uformować chlebek włożyć do wysmarowanej formy,odstawić do wyrośnięcia.Przed pieczeniem posmarować chlebek wodą i posypać otrąbkami.Piec ok.45 min.w 200-220°C
dodane na fotoforum:
bea01 2010-02-08
Na pewno pyszny... mniam. Pozdrawiam, miłego poniedziałku życzę:)))
lunio 2010-02-08
Bożenko chlebek wygląda pysznie i tak smakuje!!!!
Ja sobie zrobiłam zasadzkę z tym chlebem, bo nikt już nie chce kupnego, więc muszę piec...i piecale lubię to robići jeść cieplutki z masłem.
magdabo 2010-02-08
Przepyszny domowy !!!
pozdrawiam i miłego poniedziałku życzę !
jaworr 2010-02-08
to tylko ze smalcem bedzie smakowalo, a ja lubie chociaz to zakazany dodatek.....:))