4 duże cebule
jajko
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki wody mineralnej
4 łyżki mąki
sól,pieprz
łyżka magi w płynie
Cebulę pokroić w grube plastry,podzielić na pojedyncze krążki.Odstawić na 15 minut.Mąkę zmiksować z jajkiem,mlekiem i wodą oraz solą,magą i pieprzem do smaku.Ciasto powinno mieć konsystencje gęstej śmietany.W cieście maczać krążki cebuli i smażyć na głębokim gorącym oleju z obu stron.Zrumienione wyjąć na bibułę aby osączyć z tłuszczu.
Podawać do czerwonego barszczyku,piwa lub z różnymi ostrymi dipami...
Ja zmiksowałam biały serek ze śmietaną cebulką i 2 ząbkami czosnku doprawiłam do smaku solą i pieprzem...
dodane na fotoforum:
lunio 2010-04-22
nie jadłam ,ale jak kotyyy pisze mniam to pewnie tak jest:))))
kot54 2010-04-22
Nigdy nie jadłam a cebulę bardzo lubię.
Proszę o przepis.
kazia53 2010-04-22
Bozenko, Ty to masz swietne pomysly kulinarne! przekąseczka wygląda apetycznie :-)
jaworr 2010-04-22
myślałam, że to kalmary.............
apetycznie wyglądają te krążki i zdrowe......:)))
vesper5 2010-04-22
...przyznam się ,że jeszcze nie jadłam...:(((
magdabo 2010-04-23
Jadłam i doskonale smakują ...))
kwiat56 2010-04-23
niby "nic" a takie smaczne
cuisine 2010-04-27
Bardzo je lubię, choć ostatnio nieco o nich zapomniałam ;)
Najczęściej robię przy okazji owoców morza lub do smakołyków grilla - lubię je z sosem koperkowym na jogurcie lub z sosem tzatziki.