Składniki:
jajka, 4szt
cukier, 1 szklanka
mąka, 1 szklanka
proszek do pieczenia, 1 łyżeczka
masło, 1/2 kostki
kokos, ok 2 szklanki
cukier migdałowy, 1 op
płatki migdałowe, 0,5 szklanki
mleko, do rozrzedzenia ciasta
cukier puder, 3-4 łyżki
szczypta soli.
Opis przygotowania:
1. Dwa białka ubić ze szczypta soli na sztywną pianę, odstawić. Pozostałe jajka i żółtka utrzeć z cukrem i masłem, dodać 1,5 szklanki kokosu, mąkę z proszkiem i cukier migdałowy, rozrzedzic mlekiem, tak aby ciasto było lekko lejące.
2. Wyłożyć na formę. Posypać płatkami migdałowymi. Pianę z białek wymieszać delikatnie z cukrem pudrem i pozostałym kokosem. Ułożyć na cieście.
3. Piec ok 45 - 50 minut w 170 stopniach. Smacznego!
dodane na fotoforum:
basikkk 2009-10-06
o tak, to ciacho jest przepyszne:)
pipen 2009-10-06
o coś smacznego widzę
pozdrawiam
anettah 2009-10-10
Ale słodkości ach! i ta śmietanka!!