Składniki:
mąka, 0,5 kg
mleko (letnie), 1 niepełna szklanka
oliwa dobrej jakości, 2 łyżki
sól, 0,5 łyżeczki
cukier, 1 łyżka (płaska)
drożdże, 1/3 kostki,
ziarna do posypania, np. mak, sezam, słonecznik, len, wg uznania.
Opis przygotowania:
1. Do mleka dodać cukier i drożdże, lekko zamieszać. Mąkę przesiać do miski, dodać sól, wymieszać na sucho, by drożdże nie miały z nią styczności. Dodać oliwę i rozczyn drożdży. Dokładnie wyrobić ciasto, najlepiej przez rozciaganie i składanie. Ma być ciągnące i dość lepkie. Zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Powinno przynajmniej podwoić swoja objetość.
2. Nagrzać piekarnik do 200 stopni i przgotować blaszkę wyłożoną pergaminem. Za wyrośniętego ciasta formowac bułeczki. (Mogą lepić sie do rąk, w takim wypadku nacierać dłonie mąką.) Uformowane bułeczki posmarować wodą i posypać ziarnami. Piec ok 15-20 minut. Jeśli zbyt szybko sie zrumienią obniżyć temperaturę do 180 st. Smacznego!
dodane na fotoforum:
cuisine 2009-10-22
Cudna ta bułeczka :)
A ile wychodzi takich bułeczek z tego przepisu ?