Składniki:
kaczka (cała lub w kawałkach, jak kto woli), 1 szt
pieprz, sól, majeranek, do smaku
śliwki suszone (ja daję całą torebkę), ilość wg uznania
jabłko (kwaśne), 1 szt.
Opis przygotowania:
1. Kaczkę myjemy, solimy i pieprzymy oraz posypujemy lekko majerankiem. Jesli kaczka jest w całości, jabłko wkładamy do środka. Umieszczamy w brytfance, podlewamy lekko wodą (bez dodatkowego tłuszczu, sama skóra jest dość tłusta). Jeśli kaczka jest w kawałkach, oczywiście wkładamy ją skórą do dołu. Pieczemy około godziny, co jakiś czas obracając i podlewając, najpierw wodą, potem powstałym sosem, w temperaturze 180-190 stopni.
2. Po tym czasie, zdejmujemy pokrywkę, odwracamy skórką do góry, wrzucami śliwki i pieczemy jeszcze ok 20 min, aby mięso się zrumieniło, a śliwki nasączyły sosem i oddały aromaty. Smacznego!
3. Czas pieczenia może się skrócić lub wydłużyć w zależności od porcji mięsa. Należy zaobserwować, by było miękkie i przyrumienione z wierzchu. :)
dodane na fotoforum:
anettah 2009-10-22
Ojej jak dawno nie jadłam kaczki!
maxmen 2009-10-22
Fajny przepis, ale ja nie bardzo lubię kaczuszki... ;-)