Składniki:
papryki czerwone, 4 szt
mięso mielone, 0,5 kg lub trochę mniej
ryż ugotowany, pół woreczka
natka pietruszki posiekana, wg upodobania
świeże pomidory, 2 szt
cebula (mała), 1 szt
ser żółty, kilka plastrów
pieprz, sól, bazylia, majeranek, do smaku
jajko, 1 szt.
Opis przygotowania:
1. Papryki umyć, odciąć ogonki i wydrążyć.
2. Mięsko przyprawić, dodać surowe jajko, ryż i drobno posiekana cebulkę oraz natkę pietruszki. Wymieszać z obranymi ze skórki, pokrojonymi pomidorami.
3. Układać farsz w paprykach, przekładając plastrami sera (jak makaronem w lasagne), tak aby ostatnia warstwą był farsz.
4. Zapiekać w piekarniku ok 35-40 minut. Pod koniec zapiekania, położyć na wierzch po plasterku sera.
dodane na fotoforum:
anettah 2009-10-23
To jest pyszne robiłam kiedyś !