Składniki:
mięso mielone wieprzowe, 1 kg
cebula, 1 szt
pomidory w puszce, 1 szt
przecier pomidorowy gęsty, 1 szt
pieprz, sól, cukier, bazylia, oregano, majeranek, do smaku
makaron do lasagne, 1 op
ser żółty na wierzch, wg podobania
masło, 1 kopiasta łyżka
mąka, 3 łyżki
mleko, 1 szklanka, może troche więcej
gałka muszkatołowa, sól, cukier (szczypta), sok z cytryny, do smaku sosu
oliwa do podsmażenia mięsa.
Opis przygotowania:
1. Mięso podsmażyć na oliwie, dodać posiekana cebulę, potem pomidory, przecier i przyprawy. Odparować, żeby farsz był dość gęsty.
2. Farsz układać w naczyniu do zapiekania na zmianę z makaronem (suchy). Im wiecej warstw, tym lepiej, wszystko zależy od posiadanego naczynia.
3. W garnuszku roztopić masło, dodac mąkę, najlepiej przesianą. Zasmażyć, ale nie rumienić! Powolutku, partiami dolewać do zasmażki zimne (koniecznie) mleko, tak by powstał średnio gęsty sos (mniej więcej jak ciasto naleśnikowe). Sos dosmaczyć odrobiną soli, cukru i startą gałką muszkatołową oraz sokiem z cytryny.
4. Sosem polać ostatnią warstwę makaronu. Obłożyć serem, zapiekać ok 20 minut. Smacznego!
dodane na fotoforum:
anettah 2009-10-23
Prawdę mówiąc to jeszcze nie jadłam ,ale muszę kiedyś spróbować!
goll85 2009-10-24
Wyglada swietnie:)) ja robilem z makaronem ale mi nie wyszla:) byla dobra ale wszelkie proby wyciagniecia z blaszki na talerz ... spelzaly na papce:))
vesper5 2009-10-26
jak ja to lubię....:)))