Składniki:
mąka, 0,5 kg
sól, pół łyżeczki
jajka, 2 szt
cukier, niepełna szklanka
cukier waniliowy, 1 torebka
mleko, niepełna szklanka
drożdże, 1/3 kostki babuni
masło, 3 łyzki kopiaste
dowolne owoce (śliwki, wiśnie, jabłka, brzoskwinie itd.), wg upodobań.
Opis przygotowania:
1. Na dno miski wsypać sół (nie bedzie miała kontaktu z drożdżami), wsypać przesianą mąkę, cukier, 1 całe jajko i 1 żółtko, masło (miękkie lub roztopione) i cukier waniliowy.
2. Z lekko ciepłego mleka, łyżeczki cukru i drożdży zrobic rozczyn. Jak tylko składniki się połączą (ok 5 minut), wlać do miski z resztą produktów.
3. Dokładnie wyrobić ciasto, najlepiej przez rozciaganie (ugniatane będzie twarde i zwarte). Ma być dość wilgotne i lepkie (nie dodawać mąki! to nie rogaliki). Zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu bez przeciągów.
4. W tym czasie przygotować owoce, tj. umyć i ew. pokroić. A z pozostałego białka ubić piankę ze szczyptą soli i łyżeczką cukru (może byc puder).
5. Gdy ciasto podwoi objetość, przełożyć do wysmarowanej masłem formy, ułożyć owoce, ozdobic pianką. Piec ok 45 minut, w 180 stopniach, smacznego!
6. Ps. Do ciasta warto dodać też rodzynki, jeśli ktos lubi, będzie bardziej wilgotne i słodsze. :)
dodane na fotoforum:
anettah 2009-10-23
Pięknie wygląda ta drożdżówka..
rufi07 2009-11-01
moja droga! to wszystko wygląda nieprzyzwoicie smacznie!mogłabym być Twoja sąsiadką hihihi:))pozdrawiam