Składniki:
jajka, 2 szt
cukier, niepełna szklanka
cukier waniliowy, 1 torebka (mała)
masło, 2 łyżki
mąka, 2 szklanki
proszek do pieczenia, 1 łyzeczka (płaska)
mleko, niepełna szklanka
kakao, 2 łyzki
olejek rumowy (odrobinka), szczypta soli, do smaku
rodzynki (niekoniecznie).
Opis przygotowania:
1. Jajka ubić na puch, dodac cukier, cukier waniliowy, masło. Nastepnie mąkę przesianą z proszkiem, najlepiej stopniowo, na zmiane z mlekiem, tak żeby konsystencja była dość rzadka. Jaśli maja byc dodane rodzynki, to teraz.
2. Połowę ciasta wlewamy do foremki wyłożonej pergaminem. Do drugiej części ciasta dodajemy kakao i olejek rumowy. Wlewamy na wierzch jasnego ciasta. Mozna lekko przemieszać, np. widelcem.
3. Pieczemy ok 30-35 minut, w 170 stopniach. Smacznego!
dodane na fotoforum:
livia09 2009-10-23
matko jedyna! czy Ty to wszystko sama robisz??
zazdroszcze zdolnosci kulinarnycha!
tosca 2009-10-23
Pewnie, że sama. Uwielbiam pichcić, to moja pasja... :) Na dodatek wiele przepisów sama wymyślam, bo to bardziej twórcze, niz odtwarzanie innych. Pozdrawiam! :)
anettah 2009-10-23
Zjadłabym taka babeczkę!Pozdrawiam!