Grzybki w occie. :)

Grzybki w occie. :)

Składniki:
Grzyby leśne oczyszczone (kurki, podgrzybki, prawdziwki, maślaki itd. Najlepsze małe sztuki w całości.), ile się uzbiera ;)
cebula (najlepiej małe cebulki, pokrojone na ćwiartki), do smaku, wg uznania
ocet i woda, w proporcjach 2:1
sól, cukier, ziele angielskie, liść laurowy, gorczyca, do smaku.

Opis przygotowania:
1. Grzybki gotujemy z cebulką w osolonej wodzie. W drugim garnku przygotowujemy zalewę. Dwie porcje octu, na jedną porcję wody, trochę cukru do smaku, ziele, liść i gorczyca w dowolnych proporcjach. (Ja na taki średni garnek daje ok 10 ziarenek ziela, 3-4 liście laurowe, łyżkę gorczycy i łyżkę cukru). Zagotowujemy.

2. Ugotowane, gorące grzybki przekładamy do czystych i suchych słoików, zalewamy gorącą zalewą. Sprawdzamy, czy gwinty sa suche i mocno zakręcamy słoiki. Zaciągną pod wpływem temperatury, więc już nic nie trzeba robić. :) Smacznego!

dodane na fotoforum:

edyta27

edyta27 2009-11-06

Ja robię łagodniejszą zalewę - 3 części wody / 1 część octu do np. kurek, gąsek, podgrzybków lub 4 części wody / 1 część octu do maślaków, opieńków... Słoiki później pasteryzuję 20 minut.

tosca

tosca 2009-11-08

Mama nauczyła mnie, że co jak co, ale grzyby muszą być kwaśne, więc robie wg jej przepisu. Wszystkim smakuje... ;)

dodaj komentarz

kolejne >