Składniki:
mięso mielone wieprzowe, 0,5 kg
cebula, 1 szt
boczek surowy, mały kawałek
jajko, 1 szt
czerstwa bułka rozmoczona, 1 szt (mała)
przyprawy (pieprz, sól, ziele ang., liść laurowy, rozmaryn, tymianek, pieprz różowy), do smaku
odrobina oleju, do smażenia
ciasto francuskie, 1 op.
Opis przygotowania:
1. Mięso mielone podsmażamy z cebulą na oleju. Odkładamy by trochę przestygło. Podsmażamy boczek. Wszystko to razem mielimy na papkę, dodajemy bułkę i jajko. Przyprawy tłuczemy w moździerzu, dodajemy do masy i dokładnie mieszamy.
2. Ciasto kroimy tak, by dało się zrobić, rulony wypełnione farszem, brzegi sklejamy wodą. Następnie wykrawamy poszczególne paszteciki, ale nie rozdzielamy ich (garsz nie zeschnie i nie będą sie rozlatywać), nadal w formie rulonów kładziemy na blaszkę. Wierzch smarujemy wodą lub rozmąconym jajkiem.
3. Pieczemy ok 20 minut, na złoty kolor. Doskonały dodatek do barszczu itp. Smacznego!
dodane na fotoforum: