Cytryniak.

Cytryniak.

Składniki:
masło, 100 g
jajka, 2 szt
cukier, 150 g
cytryna, 1 szt
mąka, 125 g
proszek do pieczenia, 1 łyżeczka
+ cukier puder do lukru, 100 g.

Opis przygotowania:
1. Roztopić masło, przestudzić. Jajka roztrzepać z cukrem i skórką startą z całej cytryny. Miksować ten kogel-mogel ok 5 minut. Dodać masło i mąkę przesianą z proszkiem (ciasto będzie bardziej puszyste). Szybciutko przelać do formy. Piec ok 25 min w 170 st.

2. Lukier: cukier puder rozmieszać z sokiem z cytryny, tak aby uzyskać dość gęstą ale lejącą masę, ozdobić przestudzone ciasto.

Na zdjęciu wersja bez lukru, bo akurat pudru mi zabrakło! ;)

dodane na fotoforum: